Site icon De K van Koken

Ketjap manis

Lepeltje ketjap manis met een teen roze knoflook, een steranijs, stukje gemberwortel en pepertje

Niet weg te denken uit de Indonesische keuken is de zoete sojasaus. Al of niet voorzien van kunstmatige smaak-, geur- en kleurstoffen is deze dikke stroperige saus is in Nederland te kust en te keur te koop in supermarkten en toko’s. In de rest van Europa is het echter nagenoeg onmogelijk om ketjap te vinden. Wellicht dat dit mensen verleidt om Japanse sojasaus zoals Kikkoman te gebruiken in plaats van ketjap. Geen goed plan! Ketjap is gemaakt van sojasaus, maar is zeker niet hetzelfde. Melk smaakt immers ook niet hetzelfde als chocomel. Gelukkig is het tamelijk eenvoudig om zelf een lekker ketjap te maken.

Wil je een ketjap maken zonder soja? Dat kan. Kijk dan op dit recept.

Ingrediënten:
100 ml sojasaus (Kikkoman)
50 ml melasse
50 gram bruine suiker (van rietsuiker of palmsuiker)
2 cm gemberwortel
1 flinke teen knoflook
½ rode peper (NIET te veel, mag niet scherp worden)
2 steranijs

Bereiden: (Circa 1 uur)
Schil de gemberwortel en snij hem in smalle reepjes. Haal de pitjes uit de rode peper en snij het stukje in reepjes. Plet de knoflook goed plat en snij hem eventueel in grove stukken.

Doe nu alle ingrediënten in een pannetje en kook dit rustig in tot een stroperige saus. Proef nu of je de saus goed vindt. Ketjap manis hoort zoet te zijn, maar iedere kok heeft zijn of haar eigen smaak. Speel dus met de ingrediënten tot je jouw ideale ketjap hebt.

Je kunt de saus nu zeven als je dit wilt en afgekoeld in een flesje in de koelkast bewaren. Je kunt er ook voor kiezen om de saus niet te zeven. De smaken zullen dan in de loop van de tijd sterker worden. De keus is aan jou. Bedenk dan wel dat de knoflook en gemberwortel sneller zullen bederven.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Exit mobile version