Site icon De K van Koken

Amandel-pistache koekjes

Rooster met eigengemaakte amandel-pistache koekjes

Amandelkoekjes, ik geloof niet dat er een veelzijdiger koekje is dan dat. Leg tien amandelkoekjes op een rij en allemaal smaken en ogen ze verschillend. Van een Italiaans bitterkoekje tot een zacht Marokkaans spijskoekje, allemaal luisteren ze naar dezelfde naam. Ik maakte vandaag een versie waarvan het receptje jarenlang in de keuken van C. hing. Ik heb er een beetje een draai aan gegeven door de helft van de amandelen te vervangen door verse ongezouten pistachenootjes.

Ingrediënten:
150 gram bloem (half om half zelfrijzend bakmeel/patentbloem)
60 gram boter op kamertemperatuur
2 eidooiers
80 gram kristalsuiker
2 eetlepels honing
75 gram witte amandelen
75 gram pistachenoten (ongezouten)
snuf zout
paar druppels vanille extract

Bereiding:
Hak de amandelen en de pistache samen met de suiker in de keukenmachine fijn tot een grofkorrelige structuur

Voeg in een kom alle ingrediënten samen en kneed snel tot een samenhangend deeg. Rol het deeg in wat folie en leg het ongeveer een half uurtje te rusten in de koelkast

Draai vervolgens balletjes ter grootte van soepballetjes van het deeg en druk ze plat. Met een vork maakte ik een ruitpatroon op de bovenkant. Leg ze op een bakblik bedekt met bakpapier.

Het afbakken bepaalt nu wat voor koekje het wordt. Kies je voor een knapperig biscuitachtig koekje, dat kruimelt als je ervan bijt, kies dan een oventemperatuur van 180 graden en bak ze af in ongeveer 18 minuten. Ik koos voor een meer chewy koekje dat meer de consistentie heeft van een mueslireep. De oven op 175 graden en in 15 minuten klaar.

De bovenkant heb ik, terwijl de koekjes nog heet waren, ingekwast met die lekkere donkere vloeibare honing waarvan ik zoveel potten van mijn schoonmoeder heb overgenomen. En het resultaat? Een heerlijk knabbeltje voor tussendoor.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Exit mobile version