Botermals stoofvlees

Bord met botermalse stukjes stoofvlees met tuinboontjes en aardappels. Ernaast een schaaltje jus en een glas rode wijn.

Ik had dit recept ook “Ouderwets lekker draadjesvlees” kunnen noemen. Voor het goed stoven van rundvlees heb je eigenlijk een petroleumstel nodig. Mijn gasfornuis kan met geen mogelijkheid zo laag worden afgesteld dat het vlees echt suddert. Af en toe een bubbel, en vooral niet koken!!! ‘A stew boiled is a stew spoiled!’ Resultaat hard en taai vlees. Natuurlijk kun je de pan met stoofvlees ook een uur of 5 in je oven zetten, maar nog beter is de methode van ‘snel slowcooken’, de snelkookpan! Door de hoge druk komt er meer gelatine vrij uit het vlees waardoor het veel smeuïger wordt. Bovendien bereik je een tijdsbesparing van zo’n vier uur.
Nog een tip voor botermals vlees: Haal het vlees bijtijds uit de koeling. Vlees houdt er niet van om zo hup vanuit de kou in de hete boter te glijden. Het schrikt en krimpt in elkaar en zeg nou zelf, dat zou jij toch ook doen.

Ingrediënten voor 4 personen:
1 kg doorregen riblappen (dikke rib liefst in een dikke plak gesneden)
2 pakjes gerookte spekblokjes
2 uien
3 tenen knoflook
klein blikje tomatenpuree
1 liter runderbouillon
1 el mosterd
1 el tijm (liefst vers van een takje gerist)
1/2 el milde paprikapoeder
flinke snuf zout
zwarte peper uit de molen
2 blaadjes laurier
1 el bloem
glas rode wijn
1 el maïzena
boter of spekvet (banha) om in te bakken

Voorbereiding:
Maak een papje van de mosterd met de tijm, het zout, de peper en het paprikapoeder. Verdun eventueel met een beetje water of wijn en laat dit papje maar lekker even staan.
Snijd het vlees in blokken van circa 3 bij 3 cm.
Snipper de ui grof
Snijdt de knoflook fijn

Bereiding: (Ongeveer een uur)
Doe wat spekvet of boter in een wok of hapjespan, net genoeg om de bodem te bedekken. Bak nu op een laag vuurtje de spekblokjes uit tot ze bijna knapperig zijn. Haal de spekjes uit het spekvet en doe ze in de snelkookpan.
Voeg indien nodig een beetje boter toe aan het spekvet en bak hierin het vlees rondom bruin. Doe dit in minstens 2 porties, teveel ineens doet de temperatuur van het vet te veel dalen. Neem het vlees uit de pan en leg het ook in de snelkookpan.
Bak ik het overgebleven spekvet de uien met de knoflook tot de uien goed glazig zijn. Blijf flink roeren om aanbakken te voorkomen. Voeg nu de eetlepel bloem toe en roer goed door tot de geur van de bloem verdwenen is. Blus de uien af met het glas rode wijn en voeg beetje bij beetje de bouillon toe. Goed roeren voorkomt klontjes.

Voeg nu toe: het kruidenpapje, de laurierblaadjes en de tomatenpuree. Wanneer dit kookt kun je het in de snelkookpan bij de spekblokjes en het rundvlees doen. Het vlees moet allemaal net onder de vloeistofspiegel blijven, voeg indien nodig meer vloeistof toe in de vorm van water of nog liever bouillon.

Draai het deksel op zijn plaats en breng onder druk op de hoogste stand. Zodra er stoom gaat ontsnappen kun je de pan op een zacht vuurtje zetten. Liefst zo min mogelijk sissen!!!

Na 40 minuten kan het vuur uit en laat je de pan weer van de druk afkomen. Gewoon wachten is het beste.
Omdat de saus niet echt een mooi egaal geheel is kun je deze binden met een eetlepel maïzena opgelost in wat koud water. Goed roeren en maar heel even laten koken en het stoofvlees is klaar!

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.