Site icon De K van Koken

Coelho à caçador – konijn op jagerswijze

Schotel met konijndelen overgoten met de jagersaus geserveerd naast een schaaltje gekookte aardappelen.

In Portugal is konijn een populair stukje vlees. Dat is gezien het spreekwoordelijke reproductievermogen van dit dier niet zo vreemd. Bovendien kunnen veel mensen op het platteland zich wel een paar konijnen veroorloven en dat is dan weer een prettige bron van inkomsten wanneer ze op de lokale markt aan de man worden gebracht. Ik koop echter mijn konijn pas wanneer hij zijn jas uitheeft en dus van de slager.

Konijn op jagerswijze – à caçador of soms à caçadora – is een traditionele bereiding in rode wijn met veel kruiden. Eenvoudig te maken en bijzonder smakelijk

Ingrediënten voor 4 personen:
Marinade:
1 konijn in delen
6 tenen knoflook
1 el Herbes de Provence
1 el paprikapoeder
2 laurierblaadjes in stukjes
2 takjes tijm
2 takjes rozemarijn
olijfolie
zout en peper
½ fles rode wijn

Verder:
2 el reuzel
2 el olijfolie
2 flinke uien
1 grote tomaat
½ rode paprika
½ liter vleesbouillon
enkele sneetjes brood
aardappelen om erbij te serveren

Marinade:
Bereid de marinade voor het konijn. Rasp de teentjes knoflook en voeg hier de kruiden aan toe. Voeg ook de paprikapoeder en twee eetlepels olijfolie toe. Meng goed met je handen.

Wrijf elk stuk konijn in met de marinade en leg deze in een schaal. Giet er voorzichtig de rode wijn bij en zet het afgedekt minimaal 2 uur, maar liever de gehele nacht weg.

Bereiden: (Ongeveer 1 tot 1½ uur)
Haal het vlees bijtijds uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
Hak de uien en de paprika in blokjes
Ontvel de tomaat en snij deze ook in blokjes

Verwarm de olijfolie in een wijde pan met dikke bodem en smelt hierin de reuzel. Bak nu de stukken konijn rondom bruin. Doe dit in delen om het vet niet te veel te laten afkoelen. Neem de konijndelen uit de pan en bewaar ze even op een bord.

Bak in hetzelfde vet nu de uien en paprika tot de uien goed glazig zijn. Bak dan de tomaten nog een minuut of 5 mee tot ze uit elkaar vallen.

Giet de marinade in de pan en breng aan de kook. Pas als de vloeistof warm is kun je de stukken konijn terug in de pan leggen. Vul de vloeistof verder aan met de bouillon tot het konijn onder staat.

Leg de deksel schuin op de pan en laat het konijn zachtjes stoven in de saus gedurende ongeveer 45 minuten tot een uur.

Schil ondertussen de aardappelen en zet deze op ongeveer 20 minuten voor het konijn gaar is.

Bak tot slot de sneetjes brood in een koekenpan met wat olijfolie goudbruin. Leg deze plakken brood in een schaal en leg hierop de delen van het konijn overgoten met wat van de saus. Serveer met de gekookte aardappelen en de rest van de jus.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Exit mobile version