Site icon De K van Koken

Eigengemaakte groentebouillonpoeder

Tussen de verse ingrediënten en de Marmite staat een volle pot met eigengemaakte groentebouillonpoeder.

Nadat ik had gelezen dat de ingrediënten van een bouillonblokje werden verkregen door het koken van slachtafval in kokend zoutzuur om dat vervolgens met natronloog weer te blussen verging mij de lust om ze te gebruiken. Even zoeken op internet en mijn eigen draai toegevoegd kom ik vandaag met een recept om eenvoudig zelf een heerlijke bouillonpoeder te maken. Tijdrovend? Ja wellicht maar het meeste tijd verstrijkt terwijl ik lig te slapen.

Ingrediënten:
1 kg rauwe groente:
– 4 teentjes knoflook
– 4 stengels bleekselderij
– 2 winterpeen
– 2 uien
– 1 prei
– 1 rode paprika
– de blaadjes van de selderij
– half bosje platte peterselie
3 volle eetlepels grof zeezout
1 volle dessertlepel Marmite (gistextract) (vervangen door zout voor glutenvrij dieet)
1 el gedroogde tijm
1 el gedroogde oregano

Bereiden:
Snij alle groente grof in stukken en maal ze vervolgens fijn in de keukenmachine. Ik doe dat in twee porties om een mooie fijne structuur te krijgen zonder dat het geheel tot pap is gemalen.

Dit mengsel moet nu helemaal droog worden om tot poeder te worden vermalen. Er gaat flink wat zout in dat ook zal helpen om het vocht aan de groente te onttrekken. Daarnaast gaat er een lepel Marmite in. Dit zwarte goedje is in Nederland niet zo bekend, maar is niet weg te denken uit de Engelse keuken. Het is een vegetarische kruidenpasta op basis van gistextract. Dit gistextract is een natuurlijke smaakversterker die gerechten een hartige (umami) smaak geven. Persoonlijk vind ik een geroosterde boterham met roomboter en een klein likje Marmite zo ongeveer het lekkerste dat er bestaat.

Kook het mengsel in een droge pan met dikke bodem samen met het zout en de Marmite ongeveer 30 minuten. De celwanden zijn nu kapot gekookt wat het droogproces en straks ook de smaak ten goede komt.

Zet nu de oven op 80 °C en verdeel het mengsel over de bakplaat en schuif die in het midden van de oven. Zet de deur op een kiertje door er een houten lepel tussen te klemmen. Nu kun je lekker naar bed of iets totaal anders gaan doen. Het duurt ongeveer een uur of 7 voor je prutje zo droog is dat het tussen je vingers verkruimeld.

Maal in de keukenmachine de droge groenten samen met de tijm en oregano tot een fijn poeder. Er blijft iets minder dan 200 gram poeder over. Bewaar het in een goed afgesloten pot. Ik gebruik ongeveer een eetlepel poeder voor een liter water om groentebouillon te krijgen, maar dat is ook afhankelijk van je eigen smaak.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Exit mobile version