Site icon De K van Koken

Kippenbouillon en fond

Soeplepel gevuld met geurige kippenbouillon met wat stukjes kippenvlees.

Ik hou ervan als mijn bouillonetjes een lekker kleurtje hebben. Vaak vind ik de gevogeltefond uit een pot zo bleek, beetje goudgeel terwijl ik meer van de bronzen ben. In dit recept gebruik ik dus weer de schillen van de ui om kleur te krijgen in mijn fond. Bovendien zet ik de kip even aan in wat olie om het vel bruin te kleuren. Die vellen haal ik er later overigens uit, die zijn me te vet. Veel recepten gaan helemaal los met een hele kip. Zoveel bouillon heb ik zelden nodig, dus pak ik vaak een pakje van 6 kippenvleugels. Voor mij precies genoeg vlees en botten om een heerlijke fond te maken. Ik stop dat vlees ook gewoon in de pot, dus eigenlijk net zoiets als meneer Struik doet.

Ingrediënten:
500 gr kippenvleugels
1 ui met schil
1 winterwortel
1 stengel bleekselderij
2 blaadjes laurier
1 dessertlepel tijm
6 draaien aan de pepermolen
mespuntje nootmuskaat
2 el witte wijn
1 liter water
wat olie om in te bakken.

Bereiden:
Snij de ui in stukken, maar laat de schillen zitten. Maak de winterwortel en de bleekselderij schoon en snij ze in kleine stukjes.

Verwarm in een wok of hapjespan ongeveer een eetlepel zonnebloemolie en bak hierin de kippenvleugeltjes even aan tot ze een bruin velletje hebben.
Leg de vleugeltjes in een soeppan en bak in het bakvet de groenten even aan tot ze lekker gaan ruiken. Schep dan ook de groenten in de soeppan.

Blus met een deel van het water en de wijn de hapjespan en maak alle aanbaksels los. Als het water kookt giet het dan in de soeppan. Vul de pan aan met de rest van het water.

Voeg de kruiden toe en breng de pan aan de kook. Zet hem nu op een echt heel laag vuurtje, maar nog liever in de oven van 140 °C om gedurende een uur te trekken. Hoe minder de soep kookt en dus verdampt, hoe meer soep je straks overhoudt.

Na een uur kun je de soep zeven. Je kunt de bouillon nu zo gebruiken voor je gerecht of voor een lekker kippensoepje. Je kunt er ook fond van maken die je kunt bewaren voor een later moment. Giet hiervoor de liter bouillon terug in een schone pan en laat deze inkoken tot circa 750 ml. Vis ondertussen de stukjes kip uit de groenten. Verwijder het kraakbeen, het vel en de botten. Steriliseer ondertussen een paar glazen potten. Doe wat vlees onderin de elke pot en vul ze met de fond. Sluit af met het deksel en laat afkoelen.

Ik laat bewust het vet in de fond. Mocht ik dat in het gerecht niet nodig hebben dan kan ik dat straks na opening van de pot er altijd nog afscheppen. Ik kan het ook gebruiken als bakvet in mijn gerecht.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Exit mobile version