Site icon De K van Koken

Preistamppot DeLuxe

Bord met preistamppot met spekjes, stukjes paprika en een eigeel in de schaal.

Wie denkt dat een stamppot te ordinair is om voor gasten op tafel te zetten heeft het helemaal mis. Kijk naar het plaatje en oordeel zelf. Dat ziet er toch best spectaculair uit en wat nog belangrijker is, het smaakt voortreffelijk. Het eigeel wordt aan tafel door de stamppot geroerd, hierdoor wordt het gerecht extra romig. Met niet meer dan 2 pannetjes op het vuur is dit gerecht ook geschikt voor de niet zo ervaren keukenprins(es). Ik heb daarvoor een extra uitgebreide beschrijving gemaakt, zodat iedereen eer kan inleggen met deze luxe stamppot.

Ingrediënten:
125 gr bacon in blokjes
200 gr prei (niet voorgesneden)
½ rode paprika
350 gr kruimig kokende aardappelen
1 teentje knoflook
300 ml melk
½ el mosterd
1 el crème fraîche
75 gr geraspte oude kaas
2 eieren

Gereedschap:
Wok of grote koekenpan.
Gewone pan om de aardappels in te koken
Houten of kunststof lepel om in de koekenpan te roeren
Aardappelstamper
Eventueel een eierscheider (niet echt nodig)

Bereiden: (ongeveer 30 minuten)
Snij de prei overlangs in tot bijna aan het wortel-eind. Nu kun je hem goed schoonspoelen onder de kraan en al het zand verwijderen. Snij de prei in dunne halve ringetjes (ongeveer ½ cm).

Was de paprika en verwijder de zaadlijsten. Snij de paprika in blokjes. Schil de aardappelen en verdeel ze elk in 4 kleine stukken. Pel het teentje knoflook maar laat het heel.

Zet de aardappelen met het teentje knoflook op in de melk, aangevuld met water tot ze onder staan. Doe er ongeveer een kleine dessertlepel zout bij. Als de melk kookt zet dan het vuur heel laag en haal de deksel van de pan. De aardappelen koken ongeveer in 10 minuten gaar.
Bak ondertussen in een droge wok of koekenpan de spekjes op een zacht vuurtje uit tot ze knapperig zijn. Haal de spekjes uit de pan en bewaar ze even op een bordje. In het overgebleven bakvet ga je nu de prei met de paprika wokken. Voeg eventueel een klein beetje extra olie toe als het te droog is.

Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en bewaar wat van de melk in een kommetje. Stamp de aardappelen tot een dikke puree, je mag het teentje knoflook gewoon meestampen. Voeg een scheutje van de warme melk toe om het wat smeuïger te maken.
Gebruik nu een lepel om te roeren. Voeg de crème fraîche en de mosterd toe en roer goed door. Voeg nu ook de spekjes en de groenten toe en roer opnieuw goed door. Roer tot slot de geraspte kaas door de stamppot.

Verdeel de stamppot over twee borden. Nu komt de truc met het ei. Je gaat de twee eieren scheiden, dus het geel bewaren en het wit in een kommetje opvangen. Dit eiwit heb je niet nodig. Alleen het eigeel, dat aan tafel door de puree wordt geroerd om het extra romig te maken, blijft in de halve eierschaal achter. In dit filmpje van Allerhande wordt getoond hoe je dat kunt doen. Natuurlijk kun je er ook een eierscheider voor gebruiken en dan voorzichtig het eigeel weer terug in de lege halve schaal gieten of direct in een kuiltje boven op je stamppot.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Exit mobile version