Site icon De K van Koken

Vlaams stoofvlees

Bordje met de Vlaamse klassieker: stoofvlees, friet en mayo

De klassieker van onze zuiderburen! Voor het recept heb ik afgekeken bij de ‘hofkok’ van de VTM (de Vlaamse Televisie Maatschappij) Jeroen Meus. Natuurlijk heb ik er hier en daar mijn eigen draai aan gegeven, maar veel variatie kun je nou eenmaal niet bedenken als het origineel al zo perfect is als dit gerecht. Ik heb het stoofvlees in de oven gemaakt. Door de laatste 2 uur het deksel van de pan te halen krijgt de saus de juiste dikte.

Je krijgt het beste resultaat als je rundvlees gebruikt met een vetrandje. In Nederland worden de runderlappen iets te dun naar mijn smaak afgesneden en vraag ik de slager vaak om een dubbeldik stuk. Het rundvlees wordt altijd dwars op de vezels gesneden, dus als je een dikker stuk vraagt worden de ‘draadjes’ langer. Ik vind dat lekker in het stoofvlees. Hier in Portugal wordt het stoofvlees vaak al in dikke stukken verkocht, dat kan dus zo in de pan. Het enige wat je naast onderstaande ingrediënten nog nodig hebt is een beetje geduld. Het stoven duurt 4 tot 5 uur, maar het goede nieuws is dat je dit ook de dag van tevoren kunt doen. Het stoofvlees wordt er alleen maar beter van.

Ingrediënten:
600 gr runderlappen in blokjes van circa 4 x 4 x 4 cm
1 flinke ui
2 tenen knoflook
1 el bloem
1 flesje donker bier (dubbel trappist)
1 el appelstroop
2 blaadjes laurier
2 takjes verse tijm
1 kruidnagel
2 boterhammetjes
Dijon mosterd
zout en peper
1 el witte wijnazijn of droge witte wijn

Bereiden: (5½ uur, waarvan 5 uur stoven in de oven)
Verwarm de oven voor op 140 °C. Snipper de ui en de knoflook fijn. Smeer de (bruine) boterhammen dik met de mosterd.

Smelt in een pan met dikke bodem, bijvoorbeeld een braadpan, die in de oven mag een klont roomboter. Stoof hierin de ui met de knoflook met de kruiden (laurier, tijm en kruidnagel) tot de ui glazig is. Je breekt hierdoor de vezels van de ui en die zal in de loop van het stoven geheel in de saus verdwijnen, maar wel alle smaak afgeven.

We gaan het vlees apart aanbraden in een wok of hapjespan. Ik gebruik graag banha de porco (reuzel) omdat dit zo lekker heet wordt zonder te verbranden. Je kunt natuurlijk ook boter gebruiken, maar voeg dan wel een scheutje zonnebloemolie toe. Bak in twee porties het vlees rondom bruin en bestrooi ze tijdens het bakken met wat zout en peper. Hou ze na het bakken even apart.

Schenk het bier in het overgebleven bakvet om de aanbaksels los te bakken en zet het vuur uit.

Schep nu in de pan met het ui/knoflook prutje een lepel bloem. Roer dit goed door en laat zeker een minuutje of twee gaar worden.

Voeg dan het bier toe en roer dit goed door.
Roer er nu ook de appelstroop door.
Leg het vlees terug in de pan. Wanneer het vlees nog niet helemaal onderstaat kun je wat extra bier of water toevoegen.

Leg de boterhammen met de mosterdzijde naar beneden op het vlees en sluit de pan met het deksel.

Zet in het midden van de oven. Na drie uur kun je alles eens goed door elkaar roeren. Haal nu ook het deksel van de pan en laat deze nog eens 2 uur stoven. Roer zo nu en dan door.

Nu is het moment aangebroken om het stoofvlees op smaak te brengen met zout. Doe je dit te vroeg dan kan het inkoken ervoor zorgen dat het veel te zout wordt. Ook kun je nu en eetlepel witte wijnazijn of witte wijn door het vlees roeren.

Natuurlijk serveer je dit stoofvlees met Vlaamse frieten en lekker mayonaise.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Exit mobile version