Site icon De K van Koken

Witlofsoep met blauwe kaas

Bord met romige witlofsoep met stukjes blauwe kaas.

Het moet op deze blog al zijn opgevallen, wij zijn gek op witlof. Deze keer maak ik een heerlijk romige, vegetarische soep met blauwe kaas. Je kunt zelf kiezen hoe sterk de kaas mag smaken. Wil je een heel milde smaak, kies dan voor een Deens blauw-schimmel kaasje zoals Danish Blue. Wil je juist een heel sterke smaak, dan ben je beter af met de Franse Roquefort. En wie er iets tussenin zoekt neemt het best een romige Gorgonzola.

Ingrediënten:
2 flinke struikjes witlof
1 kleine ui
1 teen knoflook
25 gr boter
30 gr bloem
400 ml groentebouillon
100 ml room
50 ml droge witte wijn
100 gr blauw-schimmel kaas

Bereiden: (circa 30 minuten)
Snij de struikjes in kwarten en verwijder het bittere hart. Snij de witlof daarna ik stukjes. Snipper de ui en de knoflook fijn. Smelt in een pan met dikke bodem de boter en fruit hierin de ui met knoflook tot de ui glazig wordt. Voeg ook de gesneden witlof toe en bak dit ongeveer een minuut of 5 mee.

Kiep in een keer de bloem erbij en roer dit goed door. De bloem heeft ongeveer 2 minuten nodig om te garen. Blus onder goed roeren af met de groentebouillon. Laat de soep een minuut of 10 koken tot ook de witlof zacht is.

Gebruik bij voorkeur een staafmixer om de soep volledig te pureren. Je kunt ook een blender of foodprocessor gebruiken, maar laat de soep dan eerst een beetje afkoelen.

Roer tot slot de witte wijn, de room en de kaas door de soep.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Exit mobile version