Site icon De K van Koken

Gebakken aardappeltjes met champignons en knoflook

Glazen schaal met knapperig bruin gebakken aardappeltjes, kastanjechampignons, knoflook en peterselie.

Hoe simpel kan iets zijn en toch zo ongelofelijk lekker. Dit aardappelgerechtje is echt een allemansvriend, serveer het bij een biefstuk, een stukje kip, stoofvlees of een bal gehakt, maar ook bij gebakken zalm of barbecue is het op zijn plaats. En niet te vergeten, het is vegetarisch dus ook bij een sojaburger of groente-omelet. In een handomdraai op tafel, wat wil je nog meer.

Ingrediënten:
250 gr geschilde aardappel (bloemig)
250 gr (kastanje)champignons
3 tenen knoflook
peterselie
boter*
zout en peper naar smaak

* Je kunt de boter ook vervangen door een lekkere olijfolie. Het gerecht bevat dan geen producten van dierlijke oorsprong meer.

Bereiden: (circa 30 minuten)
De aardappels moeten even worden voorgegaard. Dit kan door ze een paar minuten in de magnetron te leggen op vol vermogen voor het snijden of even ongeveer 5 minuten te koken nadat je ze in stukjes hebt gesneden. Heb je voorgekookte krieltjes, dan kun je deze stappen overslaan. Snij de aardappels in stukjes van ongeveer 2 x 2 cm. Laat even afkoelen.

Borstel de champignons schoon, snij het onderste stukje van het voetje eraf en snij ze in kwarten.

Pel de tenen knoflook en plet ze onder een breed keukenmes of tussen 2 broodplankjes.

Smelt een flinke klont boter in een wok of koekenpan. Doe er een beetje olie bij tegen het verbranden en een beetje grof zeezout tegen het spatten. Voeg de knoflook en de aardappeltjes toe. Bak de aardappeltjes mooi goudbruin door ze voortdurend om te scheppen.

Voeg nu de champignons kwarten toe. Draai het vuur wat lager en blijf voortdurend omscheppen. De champignons absorberen eerst al het vocht, maar na verloop van tijd gaan ze hun vocht ook weer afstaan. Breng op smaak met zout en peper.

Als de champignons gaar zijn kun je er wat peterselie over strooien en serveren.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Exit mobile version