Site icon De K van Koken

Luxe breekbrood met pitjes

Op een rooster liggen de dinner rolls af te koelen

Een variatie op eerder gemaakte recepten voor broodjes is dit breekbrood met pitjes. Dit soort minibroodjes wordt ook wel ‘dinner rolls‘ genoemd, omdat ze in de chiquere restaurants worden geserveerd aan het begin van de maaltijd. Eigenlijk zijn het kleine, zachte, fluffy melkbroodjes al of niet versierd met pitjes. Ik heb voor dit recept gebruik gemaakt van zonnebloempitjes, sesamzaad en maanzaad.

Ingrediënten: (24 stuks)
500 gr tarwebloem (typo 65)
60 gr boter op kamertemperatuur
7 gr zout
25 gr verse gist
1 tl honing
350 ml lauwwarme melk
Zonnebloempitjes, sesamzaad en maanzaad voor de decoratie

1 el zonnebloemolie voor het invetten van je werkblad en de kom

Bereiden:
Kneden: 15 minuten (standmixer met deeghaak) of 25 minuten (handmatig)
Rijzen: 1 uur en 45 minuten
Bakken: 20 minuten

Ook nu gaan we het deeg verwennen zodat het lekker levendig is als het in de bloem wordt geroerd. Los de honing, een eetlepel van de bloem op in ½ dl van de lauwwarme melk. Verkruimel hierin de gist en los het goed op. Zet dit gistprutje een kwartiertje weg op een warm plekje. Het wordt een dik romig papje.

Doe de bloem en het meel in de mengkom van je standmixer. Maak in het midden een kuiltje voor je gistpapje. Zet de mixer op de eerste stand en roer de gist rustig door het meel. Voeg rustig de melk toe. Hierna kun je ook de zachte boter in stukjes en het zout toevoegen. Zet de mixer op stand 2 en laat dit 15 minuten kneden.

Vet ondertussen je kom en het werkblad in met wat zonnebloemolie. Doe ook wat olie aan je handen en neem het deeg uit de kom. Het is wat plakkering, maar als je het rondom even bestrijkt met de olie van je werkblad wordt het een mooi gladde soepele bal. Leg deze bal in de kom en dek deze af met plasticfolie of een douchemuts.

Zet de kom in je oven en plaats hierbij een metalen schaaltje (of cakeblik) met kokend water. De oven hoeft niet aan! De beste temperatuur om brood te laten rijzen is tussen de 26 en 30 °C en met een bakje kokend water bereikt de oven deze temperatuur. Het maakt het bovendien lekker vochtig. Laat het deeg 1 uur rijzen. Het zal in hoeveelheid verdubbelen.

Ik hou ervan om na de eerste rijs mijn werkblad met wat bloem te bestuiven. Neem de deegbal uit de kom en sla er met een paar forse meppen de meeste lucht uit. Draai de bal om en om op je werkblad zodat hij zacht en glad wordt van de bloem. Verdeel de bal in 24 ongeveer gelijke stukjes. Vorm van deze brokken deeg mooie balletjes en laat ze even een minuut of 10 op adem komen.

Bekleed ondertussen een bakplaat met wat bakpapier. Prepareer een plastic zakje om straks over de broodjes te leggen voor de tweede rijs.

We gaan de bolletjes nu op spanning brengen. Hoe beter je dit doet, hoe mooier de bolletjes in vorm blijven. Duw je bolletje deeg plat op je werkblad en vouw de zijden naar binnen en over elkaar. Maak een soort naveltje aan de onderzijde van je bolletje en trek de bovenkant van het broodje een beetje strak. Druk de gladde bovenzijde van je broodje even in een bakje zonnebloempitjes, sesam- of maanzaadjes. Leg het eerste broodje in het midden van de bakplaat en leg de volgende broodjes er in een cirkel omheen, ongeveer 2 tot 3 cm uit elkaar. Hierdoor zullen ze tijdens de tweede rijs en de ovenrijs tegen elkaar komen te liggen en krijg je een mooi breekbrood. Bedek ze tot slot met het plastic zakje en zet ze even weg bij kamertemperatuur.

Wanneer je deze broodjes vers wilt serveren tijdens een dinertje kun je vóór de tweede rijs de bakplaat in de koelkast bewaren. Het duurt even voor de broodjes onder de 7 °C komen en het deeg in slaap raakt. Haal het bakblik 1½ uur voor je het wilt serveren weer uit de koelkast.

De tweede rijs duurt 45 minuten. Nadat 15 minuten verstreken zijn ga je de oven voorverwarmen tot 200 °C. Je kunt het metalen schaaltje met water gewoon laten staan. Zet na het voorverwarmen de hete lucht functionaliteit UIT als je die had gebruikt om voor te verwarmen. We gebruiken boven- en onderwarmte.

Schuif het bakblik in het midden van de oven en bak de broodjes af in ongeveer 20 minuten. Laat de broodjes minstens een kwartier afkoelen op een rooster.

Bewaar deze pin op Pinterest.

 

Exit mobile version