Site icon De K van Koken

Parelkandij koek met honing

Heerlijk smeuïge ontbijtkoek met honing en kandij.

Een plak echt zoete, smeuïge ontbijtkoek met een laagje roomboter, dat is ouderwets lekker genieten. Daar kan geen plakje uit de supermarkt tegenop. In Nederland kun je er voor naar de warme bakker natuurlijk, maar hier in het buitenland kennen ze deze lekkernij niet. Er zit dus niets anders op dan het zelf te maken. Ik heb vele recepten hiervoor bestudeerd. Ontbijtkoek is gemaakt van roggemeel. Het deeg dat wordt bereid met kokende melk moet dan minstens 24 uur rusten. Tja! Ik heb het een keer geprobeerd maar alle geduld ten spijt werd het niet wat ik ervan had verwacht. Sommige recepten laten je wel een koek maken in een uur of twee, maar die hebben dan weer alleen zelfrijzend bakmeel en worden dan toch meer cakeachtig dan koekachtig, als je me nog kunt volgen. Ten einde raad dan maar een keer gewoon uit de losse pols ingrediënten bij elkaar en afwegen ‘on the go’ Nee maar! Wat een heerlijke koek is dat geworden!

Links gewone donkere harde kandij, rechts de knapperige en veel zachtere parelkandij.

Ingrediënten:
150 gr zelfrijzend bakmeel
50 gr roggemeel
1 tl bakpoeder
1 el koekkruiden
1 tl anijszaad of gemalen venkelzaad (Erva Doce hier in Portugal)
4 gr zout
150 gr donkerbruine suiker
2 tl gerstemout*
1 dl hete melk
150 gr honing (3 volle eetlepels)
1 groot ei
50 gr donkere kandijsuiker
Witte parelkandij voor de bovenzijde

bakblik van ongeveer 24 cm lang

* Gerstemout of gerstekoffie is een koffievervanger, die in dit recept gebruikt wordt als donkere kleurstof die eventueel uit de koek gelaten kan worden. Hier in Portugal koop je het bij de koffie afdeling onder de naam Cevada. Het heeft een beetje een karamelsmaak. In Nederland kun je dit waarschijnlijk wel krijgen in de bio-winkel.

Bereiden: (90 minuten waarvan 55 minuten in de oven)
Verwarm de oven voor op 160 °C

Doe de eerste 8 droge ingrediënten bij elkaar en roer goed door. Verwarm de melk en los hierin de honing op. Roer alles goed door elkaar eventueel met gebruik van de keukenmachine met de bisschopshaak. Voeg ook het ei toe en laat even goed een minuut of wat doordraaien tot een plakkerig modderdeeg. Voeg helemaal op het laatst nog de harde donkere kandijstukjes toe. Roer ze kort door het beslag.

Boter een siliconen cakevorm in of bekleed een normaal metalen cakeblik met bakpapier. Schenk hierin het beslag en strooi de witte parelkandij over bovenkant.

Plaats de vorm in het midden van de oven en bak de ontbijtkoek in ongeveer 1 uur gaar. Wanneer je een houten satéprikker in de koek steekt moet deze er droog uitkomen. Laat de koek afkoelen en verpak de koek in aluminium folie (plakkerige variant) of een papieren zak.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Exit mobile version