Site icon De K van Koken

‘Wiener’ Schnitzel met tuinkersboter

Bord met Wiener Schnitzel, tuinkers-boter, citroen met friet en doperwtjes.

Het zondagsmaaltje uit mijn jeugd; ‘Wiener’ Schnitzel met friet en doperwtjes. Ook in de jaren 80 toen mijn eigen jongens klein waren, was dit het feestmaal bij uitstek. Een goed gepaneerd stukje vlees, knapperig gebakken en met een schijfje citroen geserveerd. Ik herinner me de enige keer dat ze met hun ogen rolden en riepen: “NEE, niet alweer!!!” Toen we hen gingen ophalen na een reis van 14 dagen door Oostenrijk met de Zeeuwse Koorschool. Twee weken lang waren ze getrakteerd op schnitzel en toen was de maat vol! Mijn geplande feestmaaltijd werd die avond vervangen door gyros van de lokale Griek.

De schnitzel van vandaag wordt geserveerd met een speciale kruidenboter. Niet met knoflook of peterselie, maar met tuinkers. De kartonnen bakjes met deze kiemgroente (zie afbeelding) kun je in Nederland soms in de groente-koeling vinden, hier in Portugal moet ik ze zelf zaaien. De heerlijk frisse en toch pittige smaak van het voorjaar doet het ontzettend goed samen met het gepaneerde vlees.

bron: Wikipedia

Ingrediënten:
2 dun gesneden lapjes varkensvlees (in Portugal bestel ik ‘bifanas’ bij de slager)
bordje fijn paneermeel
1 ei
bordje grof paneermeel
paprikapoeder, peper & zout

bakje tuinkers
50 gr gezouten roomboter
drupje citroensap
evt. klein beetje geraspte knoflook

Schijfje citroen

Bereiden: (20 minuten + enkele uren wachten)
Begin met het maken van de kruidenboter. Laat de gezouten boter op kamertemperatuur komen. Knip de blaadjes en stengeltjes van de tuinkers en hak deze fijn. Roer de tuinkers, met de knoflook en het citroensap door de boter. Rol de boter in een stukje plastic folie en laat deze hard worden in de koelkast.

Klop het ei los in een diep bord en voeg hier wat paprikapoeder, peper en zout aan toe. Strooi fijn paneermeel op een bord en op een tweede bord wat grof paneermeel. Haal het vlees eerst door het fijne paneermeel, dan door het ei, daarna door het grove paneermeel. Druk het paneermeel goed aan en zorg dat de lapjes geheel bedekt zijn.

Smelt wat (geklaarde) boter in een koekenpan en bak hierin de schnitzels aan beide zijden bruin en knapperig. Serveer met een schijfje kruidenboter, een citroentje en natuurlijk patat friet en doperwtjes. Instant zondag-gevoel!

Bewaar deze pin op Pinterest.

Exit mobile version