Site icon De K van Koken

Advocaat maar dan anders

Potje eigengemaakte advocaat tussen de gekleurde paaseitjes

Op z’n tijd een klein glaasje advocaat met een tipje slagroom. Inderdaad, zoals bij zovelen, een herinnering aan vroeger; de verjaardag van Oma Zierikzee. En Opa die dan zei dat hij het in een papbord geserveerd wilde hebben. Nu alle kippen weer volop aan de leg zijn is het tijd voor deze kleine ‘guilty pleasure’. Je hebt heel veel verschillende recepten op internet. Met hele eieren (voor vloeibare lichtgele advocaat) of eidooiers (voor de dikke variant). Met brandewijn, jenever, wodka of alcohol 96% en allemaal leidt het tot een romig papje dat met een toefje slagroom kan worden genuttigd.

Ik koos voor een recept dat ik zag op de facebookpagina van Restaurant de Boet in Urk. Een versie gemaakt met Licor 43. Deze Spaanse likeur, gemaakt volgens een geheim familierecept, heeft een beetje notige vanillesmaak en past daardoor prima in het smaakpallet van een glaasje Hollandse advocaat. Ik heb het recept een beetje aangepast tot een versie die niet kan mislukken. Door toevoeging van een beetje gecondenseerde melk wordt de romige textuur bereikt bij een lagere temperatuur en zal de advocaat niet zo gemakkelijk schiften. In plaats van Licor 43 kun je natuurlijk ook eens proberen een andere likeur te gebruiken. Ik zou zeggen, ga jezelf eens verrassen deze Pasen.

Ingrediënten (circa 250 ml)
5 eidooiers
50 gr lichtbruine basterdsuiker
100 ml Licor 43
100 ml gecondenseerde gezoete melk
Scheutje slagroom

Handig: kookthermometer!

Bereiden: (ongeveer 30 minuten)
Au bain-marie:
Neem een metalen of andere vuurvaste kom die op een pan past. Doe wat water in de pan en breng dat aan de kook. Zet de kom op de pan. Er mag geen stoom langs de kom ontsnappen, en de kom mag het kokende water niet raken.

Afkoelen:
Zet een grotere kom klaar en vul deze met ijsblokjes zodat je de advocaat straks snel kunt afkoelen om doorgaren te voorkomen.

Bereiden:
Doe de eidooiers, de suiker, de likeur en de melk in de kom en roer dit met een handgarde goed door. Zet de kom op de pan en blijf het mengsel goed doorroeren om klontjes te voorkomen. Je zult zien dat de advocaat al de juiste dikte bereikt bij ongeveer 65 °C. Dit is voldoende omdat salmonella (de gevreesde bacterie die zich in rauwe eieren ophoudt) gedood wordt boven de 60 °C.

Neem de kom van de pan en zet deze in de kom met ijsblokjes. Blijf roeren tot de temperatuur onder de 50 °C is gezakt, dan stopt het eigeel met stollen. Voeg nog een scheutje slagroom toe als de advocaat toch iets te dik is geworden en bewaar de advocaat in gesteriliseerde potjes.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Exit mobile version