Site icon De K van Koken

Spaghetti Bolognese con chorizo

Een min of meer originele Spaghetti Bolognese, met een lekker langzaam gestoofde vleessaus.

Het meest bekende spaghetti recept heet Bolognese, waarmee meteen duidelijk is dat de oorsprong waarschijnlijk te vinden moet zijn in de buurt van Bologna. Inmiddels staan de sausjes die over de spaghetti worden gegoten zover af van het origineel dat het amper de naam Bolognese nog mag dragen. Want de dikke tomatensaus met champignons heeft toch echt niets meer te maken met de langzaam gegaarde vleessaus met rode wijn uit Italië. In dit recept heb ik grotendeels de officiële versie van de ‘Accademia Italiana della Cucina‘ aangehouden. Ik heb alleen de pancetta vervangen door een lekkere verse chorizo worst. Dit is dus niet de harde gedroogde worst maar een zachtere variant. In Italië heet zo’n worst ‘salsiccia di chorizo‘ in Portugal heten ze ‘Chouriço corrente‘.

Ingrediënten:
1 ui
2 teentjes knoflook
1 stengel bleekselderij
1 wortel
1 laurierblad
100 gr verse chorizo (of vervangen door ongerookt spek)
200 gr rundergehakt
100 ml rode wijn
2 el geconcentreerde tomatenpuree
100 ml runderfond
1 el reuzel om in te bakken

Verder:
Spaghetti
Zwarte peper
Parmezaanse kaas

Bereiden: (2 uur en 15 minuten, waarvan 1½ uur sudderen)
Alle groenten worden heel fijn gesneden, in blokjes van een paar milimeter. Snij de chorizo in blokjes van ongeveer 1 cm.

Neem een pan met een dikke bodem, bijvoorbeeld een braadpan. Smelt hierin de lepel reuzel op matig vuur. Voeg de groenten en het laurierblad toe en laat dit op een zacht vuur gedurende 10 minuten rustig in de reuzel garen.

Voeg na deze 10 minuten de gehakt en de chorizo toe. Roer af en toe goed door en laat dit ook weer 10 minuten garen. De gehakt moet geheel rul bakken en garen.

Voeg nu de rode wijn en de tomatenpuree toe en laat op een zacht vuur zonder deksel een minuut of 5 koken zodat de meeste wijn is verdampt.

Voeg nu de runderfond toe en zet het op het allerlaagste pitje. Stoof de saus met het deksel op de pan zeker 1 uur. Roer de saus af en toe door. Na 1 uur kun je het deksel van de pan nemen en nog een half uur laten inkoken tot de saus bijna alle vocht heeft verloren. Breng de saus indien nodig op smaak met zout.

Kook de spaghetti in ruim water met wat zout. Giet de spaghetti af en meng er wat Parmezaanse kaas door. Verdeel de spaghetti over 2 borden en roer er een lepel saus door. Geef een paar draaien aan de (zwarte) pepermolen en serveer wat extra Parmezaanse kaas ernaast.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Exit mobile version