Site icon De K van Koken

Kruidenkaas ‘Ail & Fines Herbes’

Schaaltje eigengemaakte kruidenkaas met erop een toefje peterselie en een schijfje citroen. Ernaast enkele toastjes.

Mateloos populair dit kaasje al jaren en jaren. Het was het eerste Franse kaasje dat ik als kind proefde en het was liefde voor het leven. Boursin in dat geribbelde aluminiumfolie gevouwen is volgens mij de oudste en door de jaren heen kwamen er anderen, allemaal met onvervalst Franse namen als Paturain, Bressot, Tartare en ga zo maar door. Gisteren wilde ik zo’n kaasje kopen en schrok van de prijs. Hier in Portugal betaal je al snel tegen de 3 euro voor de originele wat neerkomt op een kiloprijs van rond de 18 euro. Daar wil ik wel even voor in de keuken!
Ik gebruikte kwark voor het kaasje. Dat klinkt wellicht een tikje vreemd, maar kwark is heel jonge, verse kaas en leent zich prima als basis voor je kruidenkaas.

Ingrediënten:
400 gr volle kwark
1 el herbes de provence
1 el gehakte peterselie
½ teentje knoflook geraspt
1 el olijfolie
Zout en peper (neem ook eens kruidenzout zoals Herbamare of groentebouillonpoeder)
1 el crème fraîche of 1 el marcarpone optioneel

En verder dunne theedoek of kaasdoek om de kwark te laten uitlekken.

Bereiden: (10 minuten + enkele uren uitlekken)
Hang je kaasdoek in een zeef en schep hier de kwark in. Vouw de punten samen en hang dit pakje op aan bijvoorbeeld de keukenkraan of een handgreep van een keukenkastje (zie afbeelding). Laat de kwark een uur of 4 uitlekken tot een stevige ietwat korrelige kaas overblijft.

Roer de olijfolie door de kwark samen met de kruiden en de peterselie. Voeg ook de geraspte knoflook toe en doe dit beetje bij beetje, het kan snel te sterk worden. Proef en breng op smaak met zout en peper. Je kunt een romiger variant maken door er wat crème fraîche door te roeren, of een nog romiger versie door mascarpone te gebruiken. Houd je van de droge korrelige structuur van boursin, dan hoef je de crème fraîche of mascarpone niet te gebruiken.

 Bewaar deze pin op Pinterest.

Exit mobile version