Bonenschotel van gaar soepvlees

In de wok een heerlijk eenpansgerecht van donkere bonen met gaar soepvlees en groenten.

Zo nu en dan maak ik een flinke voorraad runderbouillon en dan blijft er altijd een heleboel mooi rundvlees over. Natuurlijk kan ik daar kroketjes van draaien, maar hoe vaak eet ik nou kroketten? Ook kan het wel in een ragout, maar vandaag wilde ik er eens gewoon een eenpansmaaltijd van maken.

De smaak van het vlees is prima. Het was immers eerst in de oven aangebraden en daarna in een rijke bouillon met veel groenten gegaard. Wel is alle vet eruit gekookt en vet geeft nou eenmaal smaak aan het vlees. Om die reden voeg ik in dit gerecht ook een chouriço toe, dat heerlijke Portugese worstje. Dat voegt niet alleen wat vet toe, maar ook een heerlijk gekruide smaak van paprika en knoflook. Heb je geen chouriço, dan kun je natuurlijk ook gerookt spek gebruiken, smaakt wel anders maar geeft ook wat vet en smaak. Ik heb de troebele bouillon uit de soepgroenten geknepen en die ga ik in het gerecht gebruiken.

Ingrediënten: (4 personen)
450 gr gaar soepvlees
250 gr aardappelen
2 uien
1 wortel
½ rode paprika
3 tenen knoflook
1 chouriço corrente
1 klein blik rode bonen
1 klein blik zwarte bonen
1 el chili con carne kruiden
150 ml troebele bouillon uit de groenten geknepen
4 el tomatenpuree
zout naar smaak (of groentebouillonpoeder)
reuzel (banha) om in te bakken

Bereiden: (circa 30 minuten)
Schil de aardappelen en de wortel en snij ze in kleine blokjes. Snij de ui en knoflook fijn. Was de paprika en snij hem in blokjes. Haal het vel van de chouriço en snij hem in blokjes. Schenk de bonen in een vergiet en laat ze uitlekken.

Smelt de reuzel in een wok of hapjes pan en bak hierin de chouriço uit. Voeg de ui toe en bak tot deze glazig is. Voeg dan ook de knoflook toe. Bak de knoflook ook even gaar en voeg dan de aardappel, paprika en wortel toe. Bak dit voor ongeveer 5 minuten onder voortdurend omschudden. Nu mag de tomatenpuree erbij samen met de chili-con-carnekruiden en de bouillon. Kook in 10 minuten de aardappels gaar.

Schep voorzichtig het vlees door de groenten. Het vlees zal de meeste bouillon absorberen, als het te droog wordt kun je nog wat extra bouillon toevoegen. Als de schotel warm is kunnen de bonen erbij. Goed omroeren tot alles warm is, op smaak brengen met zout of groentebouillonpoeder en direct serveren.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.