Site icon De K van Koken

Driemaal Vanillevla

Van links naar rechts: Ouderwetse vanillevla, Custardvla en Crème Anglaise.

Wie weet het nog, die heerlijke dikke romige vla uit een fles van vroeger? En de doodzonde die het was om rechtstreeks uit de fles en later uit het pak te drinken? De volgende dag was de vla vloeibaar als melk en niet meer geschikt voor consumptie! Nu weet ik dat dit komt omdat de vla gemaakt was met behulp van maïzena en de amylase uit het speeksel breekt het zetmeel in de vla af. Maar ach, dat snapt een kind nog niet.

Vandaag heb ik drie verschillende vla’s gemaakt: de eerste komt uit het kookboek ‘Recepten Huishoudschool Laan van Meerdervoort‘ uit 1948 en wordt gemaakt met eidooier en maïzena.
Het tweede recept is een custardvla gemaakt zonder eieren. Hierbij gebruik ik custardpoeder, dat bestaat uit maïzena, vanillearoma en de (natuurlijke) kleurstof annatto die een zachte smaak heeft.
Tot slot heb ik een koolhydraatarme variatie gemaakt van room en eidooiers, eigenlijk is dat meer een crème anglaise, het chiquere broertje van de vanillevla.

Conclusie:
1. De kleur van de eerste vla is volledig afhankelijk van de kleur van de eidooier. Hoe donkerder de dooier, hoe geler de vla. Qua smaak komt deze vla het dichts bij de vanillevla zoals ik die mij herinner.
2. Custardvla is veruit het gemakkelijkst om te maken. Melk koken, opgeloste poeder erbij en klaar is Kees. De kleur is wel erg geel vergeleken bij de andere twee. Qua smaak is deze vla voornamelijk zoet en weinig vanille-achtig.
3. Koolhydraatarme versie, de crème anglaise is geler doordat er meer dooiers per ml vloeistof worden gebruikt. De smaak is romig, vol vanille en zacht. Lijkt niet op de vanillevla van vroeger, maar is wel veruit de lekkerste! Deze vla is moeilijker te maken omdat het risico groot is dat de vla schift doordat je hem laat koken. Dan verandert de mooie gladde vla ik een korrelig zoet soort roerei.

Ouderwetse vanillevla
Ingrediënten: Bereiden:
½ liter melk
30 gr suiker
snufje zout
vanille extract
1 eidooier
20 gr maïzena
Klop de eidooier los met de suiker en de maïzena, voeg een klein beetje koude melk toe. Kook de rest van de melk. Giet een beetje hete melk bij het eimengsel en giet het daarna terug in de pan met kokende melk. Kook het nog 1 tot 2 minuten door en voeg een druppeltje vanille extract toe.
Custard vla
Ingrediënten: Bereiden:
½ liter melk
30 gr suiker
25 gr custardpoeder
vanille extract
Los de custardpoeder op in een beetje koude melk. Kook de rest van de melk met de suiker tot het kookt. Giet het custardmengsel bij de kokende melk en laat het 2 minuten doorkoken tot het is gebonden.
Koolhydraatarme vanillevla (crème anglaise)
Ingrediënten: Bereiden:
2 dl slagroom
4 eidooiers
zoetstof naar keuze
vanille extract
Warm de slagroom op zacht vuur ca 5 minuten tegen de kook aan. Klop de eigelen los met wat zoetstof. Giet een beetje hete slagroom bij het eigeel. Klop goed los en giet het dan in het pannetje met de hete room. Voorzichtig nu!!! Het mag beslist niet meer koken om schiften te voorkomen. Roer met een houten lepel goed over de bodem en de zijkanten. Als de lepel een voor kan trekken in de vla is de vla goed. Doordat ik een pannetje met een vrij dikke bodem heb kan ik dit vrijwel van het vuur af bereiken; de hitte van de pan is voldoende.

Voor alle vla’s geldt dat je ze tijdens het afkoelen regelmatig door moet roeren om te voorkomen dat er een vel op de vla ontstaat.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Exit mobile version