Bifana no prato (van de kaart)

Lekker in knoflook en wijn gemarineerd dun lapje varkensvlees met veel jus om te deppen!

Dit is mijn favoriete avond-gerechtje bij ‘Cirano’, het kleine cafeetje aan de Avenida de Ultramar in Amadora, schuin onder het appartement van mijn schoonmoeder. Lourdes, die er in de keuken de scepter zwaait, maakt het, op elk moment van de dag, met liefde voor ons klaar. Manlief krijgt het op een broodje met een flinke lik mosterd erbij, maar ik heb de bifana het liefst drijvend in de jus op een bordje. Natuurlijk met een stukje brood erbij om de jus mee op te deppen. Gezeten aan een van de formica tafeltjes met de tv zo hard spelend dat hij de rammelende koffiemachine overschreeuwt heb ik menig bordje weggewerkt.

Een bifana is eigenlijk een ongepaneerde varkensschnitzel. Je hebt ze ‘dik’ gesneden, zoals hier op het bord, maar ook flinterdun. De lapjes vlees worden gemarineerd met knoflook, laurier en witte wijn. Daarna worden ze snel gebakken in de boter en afgeblust met de marinade.

Een waarschuwing is hier wel op z’n plaats. Je kunt bifanas eten in elk cafeetje, elke taveerne, de meeste restaurantjes maar ook in kleine, zelfs wat smoezelige tentjes op markten of langs de weg. Niks mis mee, zolang je je ogen gebruikt…… en daarmee bedoel ik dat je je aanpast aan wat de rest doet. Ik heb daar zelf een keer een onvergeeflijke vergissing in gemaakt door een ‘bifana no prato’ (dus op een bord en niet op een broodje) te bestellen in een marktkraam waar iedereen, echt iedereen, de bifana van een broodje (bifana no pão) zat te happen. Het bordje zal waarschijnlijk niet het probleem zijn geweest maar het bijgeleverde bestekje moest uit een laatje worden gevist en was wellicht al in geen weken afgewassen. Nou dat heb ik geweten!!! Kijk dus goed om je heen, is het er druk en staan de mensen in drommen voor de toonbank; gewoon doen! Zijn de tafels gedekt en ligt er bestek op tafel, niks aan de hand, maar zie je geen sterveling iets eten…. nou ja, dat hoef ik je niet te vertellen toch?

<< Terug naar de menukaart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s