Blanke asperges met ham, ei en hollandaisesaus

Bordje asperges, met ei, ham en aardappelschijfjes overgoten met hollandaisesaus.

Nee maar, is dat een verrassing? Liggen er opeens pakjes blanke asperges in het koelvak van mijn supermarkt. Uit Peru, maar wie maalt daarom, ik praat niet met ze, ik eet ze op! Watertandend snel naar huis en maak ze klaar op de klassieke wijze, met een bijna hardgekookt eitje, wat beenham en natuurlijk een romige hollandaisesaus. Ik heb gespiekt bij het Nederlands Aspergecentrum, jawel dat bestaat en is geen geintje. En voor de saus heb ik het ‘foolproof’ recept gebruikt van Martha Stewart en inderdaad het werkt prima! Ik heb de bijbehorende kookvideo in het recept gezet.

Ingrediënten:
800 gr verse blanke asperges
sap van ½ citroen
100 ml witte wijn
snufje nootmuskaat vers geraspt
snufje witte peper uit de molen
beetje zout
½ tl suiker

Voor erbij:
1 aardappel
2 eieren
100 gr mooie beenham in plakken
beetje peterselie

Hollandaisesaus:
2 eidooiers
1 el heet water
sap van ½ citroen
100 gr ongezouten boter

Bereiden: (circa 30 minuten + 30 minuten voorweken)
Leg de asperges direct na aankoop in koud water en laat ze hierin een half uurtje op adem komen. De asperges vullen zich nu weer helemaal met vocht en worden hierdoor makkelijker te schillen.

Snij het ‘kontje’ van ongeveer 2 centimeter van de asperge af. Schil de asperges vanaf 2 cm onder het kopje tot alle draderige slierten eraf zijn. Bewaar kontjes en schillen voor de aspergesoep. Schil de aardappel en snij hem in plakjes van ongeveer een halve centimeter.
Vul een pan met koud water en voeg hieraan het citroensap, de witte wijn, de nootmuskaat, de peper, het zout en de suiker toe. Leg de asperges en de aardappelschijfjes in de pan en breng het op hoog vuur snel aan de kook. Laat het nu 4 minuten koken. Draai het vuur uit en laat de asperges nog een minuut of 20 nagaren.

Kook ondertussen de eitjes hard en snij de beenham aan plakken. Hak de peterselie fijn.

Neem de asperges uit het water en laat ze even uitlekken op een schaal met een droge schone theedoek. Neem ook de aardappelschijfjes uit het hete water. Bewaar het kookwater voor de soep. Je kunt de schillen en kontjes er alvast ingooien en de pan opzij zetten voor later.

Op het allerlaatst ga je de saus maken. Doe de eidooiers met het hete water en het citroensap in je blender (of in de hoge mixerbeker van je staafmixer) Smelt de boter in de magnetron of in een klein steelpannetje tot hij heet en vloeibaar is. Wat ik anders doe dan Martha Stewart is dat ik het witte bezinksel uiteindelijk niet in mijn saus wil. Je kunt dit bezinksel goed zien in de gesmolten boter.
Mix nu even snel de eidooiers met het water en citroensap en giet er dan in een dun straaltje de gesmolten boter bij tot aan het bezinksel. Je hebt nu een prachtige lauwwarme saus met een mayonaise achtige structuur. Niet meer opwarmen maar direct over je asperges gieten en de rest van de saus erbij serveren.

Bewaar deze pin op Pinterest.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.