Site icon De K van Koken

Massa de Pimentão – Portugese paprikasaus voor marinades

Paprikasaus uit Portugal om vlees mee te marineren.

Deze zoute paprikasaus is onmisbaar in de Portugese keuken. Niet als dipsausje of bij de barbecue, nee deze saus is bedoeld om vlees (varkensvlees en kip) mee te marineren. Zout is het conserveermiddel voor deze saus en vergis je niet, dan bedoel ik dus ook bremzout! Gebruik je massa de pimentão om te marineren, dan kun je de zoutpot verder laten staan.

Traditioneel gezien komt de massa de pimentão uit de Alentejo. De juiste manier van bereiding is om ze, met schil en al, dagenlang in het zout in te leggen in bakken van klei. Dat is wellicht niet zo praktisch dus kies ik voor een goede imitatie die je gemakkelijk thuis kunt uitvoeren.

De knoflook is een optionele toevoeging. Traditioneel maakt knoflook geen deel uit van de massa de pimentão maar aangezien ik een groot knoflook liefhebber ben en bij elke marinade toch ook knoflook gebruik, voeg ik het ook aan mijn massa toe.

Je kunt de paprikasaus wel tot een jaar bewaren in de koelkast, maar ik maak nooit grote hoeveelheden dus het gaat snel op.

Ingrediënten:
– ongeveer een pond rode paprika
– grof zeezout
– enkele teentjes knoflook

Bereiden: (45 minuten + 1 dag uitlekken)
Dag 1:
Was de paprika’s en snij ze in vieren. Verwijder zaden en zaadlijsten. Zet de paprika op in ruim kokend water en kook ze gaar in 20 minuten. Neem de paprika’s uit het water en verwijder het vel. Maak een puree van de paprika’s met behulp van een staafmixer, keukenmachine of blender. Laat deze puree uitlekken in een zeef met een schone doek (geen wasverzachter). Het uitlekken duurt ongeveer een dag.

Dag 2:
Hak de knoflook fijn. Schep de uitgelekte paprikapuree in een bakje in een verhouding van 2 lepels paprika en 1 lepel grof zeezout. Roer er nu ook de knoflook door. Schep de massa nu in een schoon, gesteriliseerd potje. Giet wat olijfolie over de oppervlakte om het af te sluiten van de lucht. Draai het deksel goed vast. Deze massa de pimentão kan zo wel tot een jaar in de koelkast worden bewaard.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Exit mobile version