Site icon De K van Koken

Vanille-Kaneel koekjes

Schaaltje gemarmerde koekjes in twee smaken, ze happen zo heerlijk weg.

Deze gemarmerde koekjes zijn altijd leuk om te presenteren, en wat nog leuker is, is dat ze super simpel te maken zijn. Ik heb vandaag gekozen voor een combinatie vanille en kaneel, maar evengoed kun je de kaneel vervangen door cacao, net wat je lekker vindt. Je begint met het maken van zandkoekjesdeeg. Dit verdeel je in twee gelijke delen, breng ze op smaak en rol ze later samen tot een koekje. Het kan bijna niet simpeler.

Ingrediënten: (circa 15 koekjes)
60 gram lichtbruine basterdsuiker
90 gram boter
125 gram bloem
1 el vanille suiker of zakje vanillesuiker
1 tl kaneel of ½ tl cacao

Bereiden: (1 uur waarvan 30 minuten wachttijd)
Ik gebruik de keukenmachine voor het maken van zandgebak. De messen van de machine malen razendsnel de boter door de bloem en dat komt de structuur van je koekje ten goede. Heb je geen keukenmachine dan kun je de boter ook met twee messen door de bloem snijden.

Doe de bloem en de suiker in de keukenmachine en meng het even goed door. Voeg dan de boter in stukjes toe en maal dit tot een korrelige structuur ontstaat.

Stort de inhoud op je werkblad en kneed er snel een samenhangende bal van. Verdeel de bal in twee gelijke delen van elk 140 gram. Voeg aan een van deze ballen de vanillesuiker toe en aan de andere de kaneel of de cacao. Bestrooi je werkblad met een beetje bloem en smeer ook je deegroller in met bloem. Rol de lichtgekleurde bal deel uit tot een lap van ongeveer ½ cm dikte. Rol de donkere bal ook tot een lap van ongeveer gelijke grootte. Leg de donkere plak op de lichte en rol beiden voorzichtig op tot een rol van ongeveer 20 cm lang en ongeveer 4 cm dik. Wikkel de rol in plasticfolie en leg ze in de koelkast voor minstens een half uur om weer op te stijven.

Verwarm intussen de oven voor op 170 °C

Neem de rol uit de koelkast. Als je dat wilt kun je de rol nog even door wat kristalsuiker (al of niet met kaneel vermengd) rollen. Snij er met een warm mes plakjes van ongeveer ½ cm dikte van.

Leg je koekjes op een bakplaat bedekt met bakpapier en bak ze in het midden in ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin. Laat de koekjes die nog slap zijn als ze uit de oven komen, afkoelen op een rooster. Bewaar in een afgesloten trommel om ze knapperig te houden.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Exit mobile version