Site icon De K van Koken

Falafel

Pitabroodje met enkele falafel balletjes en wat tomaat en komkommer geserveerd met wat knoflooksaus.

Een snack uit het Midden Oosten die stormenderhand de westerse wereld verovert. Ikzelf at het voor het eerst in Malmö en was direct verkocht. Ongetwijfeld aangepast aan onze smaak werd de falafel geserveerd met knoflooksaus en verse sla in een wrap maar ik was aangenaam verrast door de smaak van de kikkererwtenpasta waar de balletjes van zijn gemaakt. Er gaat behoorlijk wat korianderblad in, en hoewel dit kruid sommigen doet denken aan het eten van zeeppoeder, verdwijnt deze ‘zepige’ smaak volledig in combinatie met de kikkererwten en de andere kruiden. Gebruik geen kikkererwten uit blik of pot, deze zijn al te zacht van structuur en zullen in het frituurvet uit elkaar vallen.

Ingrediënten: (ongeveer 11 stuks)
150 gr gedroogde kikkererwten
3 teentjes knoflook
1 ui
handje platte peterselie
flinke hand verse koriander
2 el kurkuma
2 el komijnpoeder
1 el korianderzaad
1 tl bakpoeder

olie om in te frituren

Bereiden: (ongeveer 20 minuten + 1 dag weken)
Zet de kikkererwten in ruim koud water en laat ze gedurende minstens 24 uur weken.

Doe ongeveer de helft van de kikkererwten met alle overige ingrediënten, behalve de frituurolie uiteraard, in een keukenmachine en maal het geheel tot een egale puree. Voeg beetje bij beetje de rest van de kikkererwten toe.

Maak balletjes of enigszins platte schijfjes van de puree en frituur deze in olie van 18o °C tot ze goudbruin zijn. Serveer met sla, tomaat en komkommer in een pitabroodje of wrap en geef er lekkere knoflooksaus bij.

Dit recept is gebaseerd op het originele falafel recept uit het kookboek Bismalla Arabia van Nadia Zerouali & Merijn Tol.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Exit mobile version