Site icon De K van Koken

Gehaktballen ‘Smokey Bacon’

4 heerlijke balletjes gehakt in eigen jus met de verrassende smaak van gerookt vlees.

Weet je dat de smaak van gerookt vlees uitnodigt om nog eens op te scheppen? Mijn vader deed om die reden altijd stukjes rookworst door zijn aardappelsalade. Deze keer wil ik mijn gehaktballetjes een rooksmaak geven. Liever niet met kunstmatige rookpoeders natuurlijk en gehakt roken is nu eenmaal niet eenvoudig. Ik voeg er dus gewoon zelf een stukje gerookt vlees aan toe. Je kunt kiezen voor bacon, maar ook rookvlees, gerookte tong of zelfs rookworst. Doe je er ook nog wat gerookte paprikapoeder door dan heb je een ‘smokey’ gehaktballetje. Lekker voor de verandering.

Ingrediënten:
500 gr rundergehakt
150 gr gerookt vlees (bacon, rookvlees, gerookte tong of rookworst)
1 el gehaktkruiden
1 tl gerookte paprikapoeder
1 teen knoflook
2 tl scherpe mosterd
2 tl groentebouillonpoeder
1 tl worcestersaus
paneermeel

voor de jus:
teentje knoflook
100 ml witte wijn
200 ml water
1 el massa de pimentão of online bestellen
1 laurierblad

Bereiden: (circa 45 minuten)
Maal het gerookte vlees samen met het teentje knoflook en een deel van het gehakt fijn in de keukenmachine. Vermeng het gemalen vlees met de kruiden en het paneermeel en draai hiervan mooie gehaktballen.

Smelt in een pan met dikke bodem wat boter of reuzel en braad hierin de gehaktballen rondom bruin. Neem de ballen even uit de pan en bak in het overgebleven vet een teentje knoflook in schijfjes met het blaadje laurier. Blus dit af met de witte wijn en roer het aanbaksel goed los. Voeg de massa de pimentão toe en het water en breng opnieuw aan de kook. Leg de gehaktballetjes in de jus en stoof ze in ongeveer 30 minuten gaar. Draai ze na 15 minuten even om in de jus.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Exit mobile version