Site icon De K van Koken

Marisco na cataplana – zeevruchten uit de koperen pot

Traditionele koperen cataplana gevuld met venusschelpen, gamba's en stukjes vis

Dit recept stond al langer hier op de site. Het was een van de recepten die ik heb meegenomen van mijn vorige foodblog. Inmiddels is het recept verbeterd.

Een Cataplana is een Portugese koperen pan die uit twee halve bollen bestaat. Heb je geen cataplana gebruik dan een wok met een goed sluitende, liefst bolle deksel.

Ik heb voor dit gerecht een keuze uit diverse schelp- en schaaldieren gemaakt, aangevuld met wat surimi-sticks en een visje. Aarzel niet op hier lekker mee te variëren. De basis van dit gerecht is een refogado (in olie gebakken uien, knoflook en tomaten) aangevuld met een saus van paprika.

Ingrediënten paprikasaus:
1 rode paprika, geschild en ontpit (mag uit pot)
4 teentjes knoflook
½ dl olijfolie
1 theelepel zout

Ingrediënten refogado:
1 middelgrote ui, grof gehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 flinke gepelde tomaten met wat sap (mag uit blik)
1 flinke scheut tomatensaus (mag uit hetzelfde blik)
1 soeplepel fijngehakte verse peterselie
1 flink blad laurier
Snufje piri piri poeder
Zeezout
Olijfolie

Ingrediënten voor de cataplana:
Verschillende soorten vis en zeevruchten bijvoorbeeld:
– mosselen, venusschelpen, kokkels
– gemengd zeevruchten (inktvisjes, ‘nep’ kreeft en mesheften)
– ongepelde gamba’s
– visfilets of vismootjes (tong, schol, zeebaars o.i.d. – liever geen zalm)
1 kopje droge witte wijn
1 kopje kreeftenbouillon (caldo de marisco) of crème de marisco
½ citroen in parten
1 el gehakte peterselie
½ el gehakte koriander
Zout en peper

Bereiden:

Dit gerecht wordt in 3 stappen bereid.
– de paprikasaus – ongeveer 15 minuten – kan van te voren worden gemaakt
– de refogado – ongeveer 15 minuten – kan ook van te voren worden gemaakt
– de cataplana – ongeveer 15 minuten.

Paprikasaus:
Verwijder de zaadlijsten van de paprika en kook ze ongeveer 10 minuten. Schil de paprikastukken en maal ze samen met de overige ingrediënten in een blender tot een gladde saus. Wanneer je geschilde paprika’s uit een pot gebruikt kun je deze direct, zonder te koken, gebruiken in de saus.

Refogado:
Maak de refogado in een wok of een hapjespan met een steel.
Verwarm de olijfolie en fruit hierin de uien met de knoflook en de laurier tot de uien glazig zijn. Voeg de tomaten toe en bak op hoog vuur tot de tomaten zacht zijn en uit elkaar vallen, ongeveer 3 minuten. Voeg zout en een snufje piri-piri toe indien gewenst. Nu mag ook de tomatensap en de peterselie erbij. Kook nog even goed door en reduceer enigszins. De consistentie moet papperig zijn. Verwijder de laurierblaadjes en zet apart.

Cataplana:
Wrijf de visfilet in met zout en peper.
Verwarm de cataplana op middelhoog vuur en giet er een flinke scheut olijfolie in. Wentel de pan even zodat ook de zijkanten van de pan zijn ingevet.

Schik de refogado op de bodem. Leg de visfilets hier op. Schik in de volgende laag de surimi of ander zeefruit en bedek alles met de paprikasaus. Giet de wijn en de kreeftenbouillon langs de rand en sluit de cataplana met de klemmen (of zet het deksel op je pan. Bij de hogedrukpan geen druk opvoeren, alleen sluiten) Zet cataplana op hoog vuur. Na 10 minuten open je het deksel en voeg je de garnalen, gamba’s en partjes citroen en gehakte kruiden toe. Sluit de cataplana weer en laat het nog eens 5 minuten stoven.

Serveer de cataplana gesloten aan tafel. Het openen en het vrijkomen van al die heerlijke geuren is te spectaculair om in de keuken te doen. Schep de inhoud in diepe borden met een lekker stuk knapperig stokbrood.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Exit mobile version