Kersen inleggen in alcohol

Heerlijke zoete stevige kersen in een pot ingelegd met kruiden, suiker en alcohol.

Eigenlijk een beetje een ouderwets receptje, meer een gebruiksaanwijzing eigenlijk. Vers fruit met suiker en specerijen inleggen in alcohol. We kennen allemaal wel de Boerenjongens, de rozijnen ingelegd in rum. Net zo lekker zijn die mooie rode stevige kersen ingelegd in bijvoorbeeld brandewijn. Dit is niet helemaal hetzelfde als de bekende Portugese ginjiha. Hiervoor worden morellen (ginja’s) ingelegd in bagaço ofwel aguardente (een soort grappa). De morel lijkt uiterlijk wel op de kers, maar is harder en zuurder en minder geschikt voor zo uit het vuistje. Je ziet ze in Nederland lang niet zo vaak als hier op de markt in Portugal.

Goed, terug dus naar ingelegde kersen. Men zegt wel eens: ‘regeren is vooruitzien’, wel in dit geval wil ik eigenlijk heerlijke rode kersen kunnen gebruiken in het dessert de komende Kerstdagen, dus zet ik ze nu op ‘sterk water’.

Zorg ervoor dat de alcohol die je gebruikt meer dan 40 % alcohol bevat om te voorkomen dat de boel gaat gisten. Suiker helpt ook bij de conservering. In dit recept gebruik ik de helft van het gewicht van het fruit aan suiker.

Liever zonder alcohol? Kijk dan eens naar dit recept

Ingrediënten:
500 gr ontpitte en gewassen stevige kersen
250 gr kristalsuiker
2 pijpjes kaneel
2 kruidnagels
1 tl citroen-zeste
½ fles wodka (of brandewijn of kirsch of….)

Bereiden:
Zorg voor een schone pot. Vul de pot met de suiker en giet wat wodka erbij om de suiker alvast wat te laten oplossen. Doe er de gewassen en ontpitte kersen bij samen met de kaneelstokjes, de zeste en de kruidnagels. Vul de pot verder op met de wodka.

Sluit de deksel luchtdicht af en kantel de pot de eerste dag elk uur tot de suiker is opgelost. Bewaar de pot nu in de donkere kast, maar keer de pot zeker in het begin elke dag en later elke week. Na 2 tot 3 maanden zijn de kersen klaar, maar geloof me ze worden er alleen maar beter op als je nog meer geduld hebt.

Bewaar deze pin op Pinterest.

2 comments

  1. mijn kersen op brandewijn heeft een half jaar in de kelder gestaan maar toen ik hem open maalte begon het te schuimen wat heb ik fout gedaan

    • Ha Wilma, helemaal zeker weet ik dat natuurlijk niet, maar het lijkt erop alsof het geheel is gaan gisten. Misschien had de brandewijn een te laag alcoholpercentage (<40%) of misschien waren de kersen niet voldoende doortrokken van de alcohol, niet helemaal goed schoon of niet ontpit. Het probleem is nu dat je niet precies weet welke alcohol door de gisting wordt gevormd. Voor hetzelfde geld is het een goed sterke drank geworden, maar even zo goed kan het er methanol zijn gevormd, die niet geschikt is voor menselijk consumptie. Ik vindt het reuze jammer dat het mislukt is, maar geef vooral niet op. Volgend voorjaar nog een keer proberen met een drankje dat echt boven de 40% alcoholpercentage zit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.