Site icon De K van Koken

Yoghurtijs met een twist (zonder ijsmachine)

Twee glaasjes yoghurtijs met sinaasappel en Licor 43

Een ijsmachine heb ik niet, en toch ben ik gek op zacht, romig en fris yoghurtijs. Met dit recept is dat een koud kunstje. IJs dat in de diepvriezer wordt gemaakt heeft de neiging dikke harde ijskristallen te ontwikkelen. Net als in een ijsblokje bevriest het water tot keiharde kristallen. Dat mag lekker zijn in zogenaamd granita, het van oorsprong Italiaanse halfbevroren knisperende vruchtenijs, maar in je yoghurtijs is het geen feestje. Het is dus de kunst om die ijskristallen kort en dus zacht te houden. Dit kun je bereiken door steeds je ijs te blijven roeren, zoals de ijsmachine doet, of door stoffen als eiwit, suiker, alcohol, vet of pectine toe te voegen.

In onderstaand recept heb ik gebruik gemaakt van gepasteuriseerd eiwit. Dit omdat mijn zwangere onderbuurvrouw ook van het ijs wil meegenieten. Soms kun je pakken gepasteuriseerd eiwit kopen maar je kunt het ook gewoon zelf doen. Hoe je simpel je eitjes even pasteuriseert voor gebruik vind je in dit artikel.

Ingrediënten:
1 deel eiwit
1 deel honing/agavesiroop/suikerstroop
2 delen volle Griekse yoghurt
½ deel likeur naar keuze
½ deel vruchtensap of vruchtenjam

In het recept gebruik ik gewichtsdelen, dus bijvoorbeeld 60 gr eiwit, 60 gr honing, 120 gr yoghurt, 30 gr likeur en 30 gr sinaasappel- en citroensap.

Bereiden:
Klop het eiwit met de zoetstof in een schone vetvrije kom zo stijf dat het pieken vormt. Spatel hier voorzichtig de yoghurt, likeur en het vruchtensap of jam door. Laat het mengsel minstens 6 uur vriezen.

Lekkere combinaties:
Citroensap, suikerstroop en limoncello – voor een heel friszuur ijsje
Sinaasappelsap, honing en Licor 43 – halfzoet tropical ijsje
Kersenjam, agavesiroop en kirsch – fruitig yoghurtijs
Ananassap, kokospalmsuiker, kokoscream en rum – Piña Colada ijs
Grenadinesiroop en gin – Pink Lady ijs (gebruik minder zoetstof)
Grapefruitsap, suikerstroop en gin – minder zoete variant

Bewaar deze pin op Pinterest.

Exit mobile version