Aziatische runderreepjes met broccoli

Wok met runderreepjes en broccoli in ketjap saus.

Van tijd tot tijd zet ik iets oosters op tafel. En deze keer is dat een runderbiefreepjes met broccoli in een ketjap saus. Ik heb een trucje toegepast dat ik van een Indonesische vriendin leerde. Zij roerde een lepel maïzena door de reepjes vlees voor ze die ging bakken, zo werden ze malser en verloren ze minder vocht. Je kunt deze schotel serveren met witte rijst. Wil je liever noodles of bami, vervang dan een deel van de ketjap door water of neem sojasaus met minder zout en voeg een eetlepel bruine suiker toe. De rijst is neutraler van smaak en kan wat meer zout hebben dan de bami of noodles.

Ingrediënten:
250 gr bieflap of biefstuk
1 kleine broccoli of een zakje broccoli roosjes
125 ml runderbouillon
3 teentjes knoflook
1 el maïzena + 2 theelepels
Zonnebloem- of arachideolie om in te bakken
125 ml ketjap manis

Bereiden: (circa 30 minuten)
Snij de bieflap of biefstuk in reepjes van ongeveer ½ tot 1 cm. Let hierbij goed op de zogenaamde ‘draad’ van het vlees; de richting waarin de vezels lopen. Snij de reepjes dwars op de draad, zodat je heel korte vezels krijgt, hierdoor zal het vlees malser worden. Je kunt desgewenst de reepjes inkorten tot ongeveer een centimeter of 5. Roer een eetlepel maïzena door de runderreepjes.
Snij de broccoli in roosjes en was deze. Hak de knoflook fijn.
Warm de olie in een wok en bak hierin de runderreepjes tot ze rondom bruin zijn. Neem ze uit de pan met een schuimspaan en hou ze even apart. Bak in de resterende olie de knoflook en de broccoli. Voeg als de knoflook gaat kleuren de bouillon toe en laat dit met de deksel op de pan zachtjes koken tot de broccoli (beet)gaar is.
Los een theelepel maïzena op in de ketjap (of los een theelepel maïzena samen met de bruine suiker op in de zoutarme sojasaus).
Als de broccoli gaar is, kun je de ketjap of sojasaus toevoegen. Roer goed om en laat er even een paar minuten de kook over gaan tot de saus wat is gebonden.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.