Mokka-ijs zonder ijsmachine

Heerlijk romig mokka-ijs met de smaak van echte koffie.

Mijn favoriete ijssmaak is mokka. Nog liever dan fris yoghurtijs, chocolade- of vanilleijs heb ik een bakje mokka ijs met de sterke smaak van een espresso. Een ijsmachine heb ik niet, en heb ik eigenlijk ook niet nodig. Met dit recept maak je zonder problemen ijs net zo romig en net zo zacht als van de beste ijsmakers in de ijssalon. Wil je je eiwit eerst pasteuriseren lees dan hier hoe dat moet. Overigens nog een tip. Doe eens een bolletje van dit ijs in een hoog koffieglas, schenk er dan wat ijskoude espresso over en top het af met een toefje halfgeslagen room. Wedden dat je een nieuwe verslaving hebt?

Ingrediënten:
100 gr eiwit
200 ml slagroom
100 gr suiker
10 ml water
1 el oploskoffie

Bereiden: (circa 20 minuten + 6 uur vriezen)
Verwarm het water met de suiker in een steelpannetje zonder antiaanbaklaag. Roer eenmaal goed om en roer daarna niet meer. Gewoon omschudden is voldoende. Laat de suikerstroop een paar minuutjes zachtjes koken. Haal het pannetje van het vuur en wacht tot het koken stopt. Roer er dan de oploskoffie door.

Klop in een schone vetvrije kom de eiwitten op tot ze mooie pieken vormen en je de kom op zijn kop zou kunnen houden zonder dat de inhoud op de grond valt.

Klop in een andere kom de slagroom bijna stijf. Spatel er het eiwit en de mokka/suikerstroop door. Giet de massa in een afsluitbare diepvriesdoos en laat het in ongeveer 6 uur bevriezen tot ijs. Dit ijs is blijft goed schepbaar.

Bewaar deze pin op Pinterest.

4 comments

  1. Het ijs ziet er verrukkelijk uit, ik ga hem zeker uitproberen. Bedankt voor het posten!

  2. Vandaag geprobeerd, de mijne ging schiften, moet het suikerwater eerst afkoelen of deed ik iets anders fout?

    • Hallo Kookkie, ik snap niet helemaal wat je bedoelt. De suiker gaat in de eiwitten, door het bevriezen van de massa wordt de smaak veel minder zoet, er moet dus best een redelijke hoeveelheid suiker in. Zonder afkoelen krijg je geen ijs… dus dat lijkt me logisch 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.