Site icon De K van Koken

Mexicaanse ‘pulled chicken’

Lekker pittige pulled chicken met bonen, paprika, ui en knoflook.

Ik heb toch maar gekozen voor de Engelse term ‘pulled chicken’, omdat ik Mexicaanse geplukte kip toch een beetje vreemd vind klinken. Net als bij de bekende pulled pork, wordt het vlees met twee vorken helemaal in draadjes uit elkaar gehaald. Je krijgt dan een fijne structuur. Je kunt dit gerecht maken met een restje gare kip, of een kippenborst of kippendij eerst voorgaren in de oven. Het plukken kan namelijk pas als het vlees gegaard is.
Door toevoeging van een klein blik bonen wordt deze schotel een volledige maaltijd.

Ingrediënten:
200 gr kip
½ groene paprika
1 ui
1 teentje knoflook
210 gr tomatenpulp
240 gr zwarte of kidneybonen
1 tl gerookte paprika
1 blaadje laurier
1 tl oregano
1 tl korianderblad (gedroogd)
snufje komijn
snufje chilipoeder
enkele druppels tabasco

Bereiden rauwe kip: (circa 2 uur waarvan 1½ uur in de oven)

Verwarm de oven voor op 150 °C. Snij de ui en de paprika in blokjes. Hak de knoflook fijn.

Warm een beetje olie in een kleine pan met dikke bodem en fruit hierin de knoflook met het laurierblaadje even aan. Voeg de tomatenpulp toe en verwarm even goed door. Voeg nu ook de paprikapoeder, komijn, chilipoeder toe.

Vet een ovenschaal in leg de ui en paprika op de bodem. Leg hier de kip bovenop en bedek de kip met het tomatenmengsel. Doe een deksel op de ovenschaal om teveel verdampen tegen te gaan. Zet de schaal in de oven gedurende 1½ uur.

Neem de kip uit de schaal als deze gaar is en pluk de kip met twee vorken uit elkaar. Voeg de kip weer bij de saus. Voeg nu ook de uitgelekte bonen toe en verwarm de schotel en breng op smaak met oregano, korianderblad en tabasco.

Bereiden gare kip: (circa 30 minuten)
Snij de ui en de paprika in blokjes. Hak de knoflook fijn. Pluk de kip met twee vorken uit elkaar. Laat de bonen uit blik goed uitlekken.

Warm een beetje olie in een kleine pan met dikke bodem en fruit hierin de ui, paprika en knoflook met het laurierblaadje aan tot de ui glazig is. Voeg de tomatenpulp toe en verwarm even goed door. Voeg nu ook de paprikapoeder, komijn, chilipoeder toe. Voeg nu de geplukte kip toe en laat op een zacht vuurtje een kwartiertje pruttelen. Voeg daarna ook de uitgelekte bonen toe en verwarm de schotel en breng op smaak met oregano, korianderblad en tabasco.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Exit mobile version