Appelsterren met veenbessencompote

Eenhaps appeltaartjes met cranberry-compote

In de erfenis van mijn schoonmoeder zat een hele stapel kleine stervormige metalen vormpjes. Die staan daar al meer dan twee jaar in de kast en vandaag maakte ik er een soort eenhaps appeltaartjes mee. Ik gebruikte mijn zandgebak deeg met pecannoten, een deegje dat zo langzamerhand mijn signatuur koekjesdeeg aan het worden is. Ik vulde de taartjes met een mengsel van appel en veenbessencompote (cranberries). Een half uurtje in de oven en met wat poedersuiker bestrooid vind ik het een echt kerstgebakje.

Ingrediënten: (circa 24 gebakjes)
Deeg:
250 gr bloem
125 gr bruine basterdsuiker
175 gr ijskoude boter
75 gr pecannoten
Snufje zout
Vulling:
1 goudreinet
enkele eetlepels veenbessencompote
2 tl maïzena
kaneel naar smaak
suiker naar smaak
Poedersuiker om te bestrooien

Bereiden: (ongeveer 30 minuten + ½ uur in de oven)
Doe de pecannoten in de blender of hakmolen en maal ze tot een soort meel. Voeg dan de bloem, de suiker en het zout toe. Mix dit alles goed. Snij de ijskoude boter in kleinere blokjes. Leg de blokjes op het bloemmengsel en maal dit in de keukenmachine tot er een samenhangend deeg ontstaat.

Vorm van het deeg een lange rol die iets groter is dan de doorsnede van je vormpjes. Pak deze rol in een stuk huishoudfolie en leg dit minstens een half uur in de koelkast zodat de boter weer hard kan worden. Je kunt hier straks makkelijk plakjes van snijden om de vormpjes mee te bekleden.

Vet de vormpjes goed in met boter.

Schil de appel en snij hem in stukjes. Verwarm de appel een minuut of 3 in de magnetron tot hij goed zacht is geworden. (Je kunt natuurlijk ook de appel in de oven verwarmen tot hij zacht en gaar is). Maak met een vork of stamper appelmoes van je appel. Roer hier de veenbessencompote, de maïzena en de kaneel door. Breng zo nodig op smaak met meer suiker.

Verwarm de oven voor op 175 °C. Snij plakjes van ongeveer ½ cm van de rol deeg en bekleed hiermee je vormpjes. Vul elk vormpje met de appelmoes. Bak de vormpjes af in ongeveer 25 tot 30 minuten. Laat de vormpjes goed afkoelen en wat krimpen voor je ze uit de vormpjes haalt.

Leg de sterren op een mooi bord en bestrooi met poedersuiker.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.