C van Cozinha – online lessen

In Nederland zijn we gewend aan een heel uitgebreid smakenpalet in de keuken; eten we vandaag boerenkool met worst, morgen kan er shoarma op tafel staan en de dag erna nasi goreng met pindasaus. Buitenlandse invloeden zijn in de Portugese keuken tamelijk verborgen. Er zijn wel enkele Braziliaanse, Afrikaanse en Indiase gerechten ingeburgerd, maar de traditionele keuken voert hier nog altijd de boventoon. En deze traditionele schotels worden al generaties lang op dezelfde manier klaargemaakt. Durven wij in Nederland tegenwoordig wel eens banaan in een zuurkoolschotel te stoppen, dat soort fantasie zul je een Portugees niet snel zien toepassen.

De smaakverschillen in de Portugese keuken zijn veel subtieler dan in de Nederlandse keuken. Zeker in het begin kun je het gevoel hebben dat het allemaal min of meer hetzelfde smaakt. Natuurlijk verschilt de zoute bacalhau enorm van een sardientje, maar van lieverlee leer je ook het verschil proeven tussen vlees van de rug en van de wangen van het varken.

De Portugese keuken is een ecologische keuken. Alles wordt gebruikt en van alles wat het land of het dier geeft kun je een smakelijk gerecht maken. Het is geen keuken van liflafjes, van sausjes of van subtiel opgemaakte borden. Het is eerlijk, goed bereid voedsel dat zijn rijkdom ontleent aan een ambachtelijke bereidingswijze en het gebruik van kruiden en specerijen maar mild is voor de portemonnee van de kok.

In deze basiscursus ga ik proberen, aan de hand van de kennis van mijn Portugese echtgenoot en dito vriendinnen en gewapend met enkele ‘old school’ kookboeken, stap voor stap de geheimen van de Portugese keuken toe te lichten. Natuurlijk komen de verschillende bereidingswijzen aan de orde en maken we typische gerechten. We gaan koken (cozer), bakken (assar), braden en frituren (fritar), stoven (guisar) en grillen (grelhar). Bij elke les komt een uitleg en een filmpje waarin we stap voor stap een gerecht maken.

Wat is handig om in huis te hebben als je mee gaat koken in deze cursus?
Zorg dat je altijd voldoende ui en knoflook in huis hebt. Dit is de basis van veel gerechten. Daarnaast heb ik ook altijd een pot gepelde tomaten in voorraad en een tube geconcentreerde tomatenpuree.

Enkele populaire kruiden en specerijen zijn, naast de onmisbare laurierblaadjes, kaneel, korianderblad, peterselie, paprikapoeder mild, piri-piri, tijm en rozemarijn en natuurlijk zout en peper. Er is een vertaallijst met kruiden en specerijen beschikbaar.

Voor het bakken en braden gebruiken de Portugezen naast een goede olijfolie ook vaak spekvet (banha de porco) dit kan lekker heet worden. In het artikel over bakken in olie of vet kun je meer lezen. Natuurlijk mag een fles frituurolie of zonnebloemolie ook niet ontbreken in je keukenkast.

En tot slot, durf te proeven! Laat je verrassen door de bijzondere combinaties, de subtiele smaken van eeuwenoude recepten en culinaire tradities.

Naar les 1 >>

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.