Site icon De K van Koken

Hutspot met bruine bonen en chouriço

Hutspot met rookworst. Met bruine bonen en chorizo extra lekker!

We geloven graag dat hutspot een typisch Nederlands gerecht is, gemaakt door Spaanse soldaten tijdens het beleg van Leiden en nog warm boven de vuurtjes gevonden door de bevolking toen deze soldaten op 4 oktober 1574 de benen namen. Zelf ben ik ervan overtuigd dat in heel Noord-Europa, waar wortelen, uien en aardappelen in de winter ruimschoots voorradig zijn, een soortgelijke schotel vaker op tafel stond. Hoe dan ook, lekker blijft het.

Deze keer heb ik er een beetje een ‘fusion-gerecht’ van gemaakt door het te combineren met bruine bonen en chorizo. Beslist een stamppot waar Bartje wel voor zou bidden.

Ingrediënten:
200 gr winterwortel
150 gr ui
2 teentjes knoflook
600 gr kruimige aardappelen
250 gr bruine bonen uit blik
½ l groentebouillon
75 gr chouriço (weglaten bij vegetarische maaltijd)
witte peper
selderijzout
beetje olijfolie
25 gr roomboter (vervangen door olijfolie bij vegan of koemelkvrij dieet)
rookworst (optioneel)

Bereiden: (circa 30 minuten)
Schil de winterwortel en rasp hem grof. Snij de ui in kwarten en vervolgens in plakjes. Hak de knoflook fijn. Schil de aardappelen en snij ze in blokjes van gelijke grootte. Laat de bruine bonen uitlekken. Snij de chorizo in kleine blokjes.

Neem een hoge pan met dikke bodem. Verwarm hierin de olijfolie en bak de wortel met de ui een minuut of 5 tot de ui glazig wordt. Bak dan nog enkele minuten de knoflook mee. Leg de gewassen aardappelen op de groenten en giet er de groentebouillon bij. De aardappelen moeten net onder staan. Zet de deksel op de pan en laat de hutspot in ongeveer 15 minuten gaar koken.

Verwarm ondertussen de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Giet, als de aardappelen zacht zijn, het vocht uit de stamppot, maar bewaar dit vocht. Gebruik een aardappelstamper om de hutspot door elkaar te stampen. Voeg kookvocht toe om het smeuïg te maken. Roer tot slot het klontje boter erdoor, samen met de chorizo en de bruine bonen. Breng op smaak met peper en selderijzout. Serveer met de rookworst.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Exit mobile version