Site icon De K van Koken

Noten, chocolade en mokkataart

Een notenbodem, chocolade ganache en mokka-mascaponecrème. Allemaal koolhydraatarm.

Geloof het of niet maar dit heerlijke taartje is koolhydraatarm. Een bodem van pecan-, hazelnoten en amandelen, een suikervrije chocolade ganache van heel pure chocolade en een mokka-mascarponecrème. Wat mij betreft de ultieme smaakcombinatie. In plaats van suiker heb ik in dit taartje gebruik gemaakt van de suikervervanger Tagatesse. Dit is een zoetstof die voor een deel bestaat uit tagatose, een enkelvoudige suiker die uit lactose wordt gehaald. Ik vind de structuur en de smaak ervan dicht bij die van suiker komen en een ander voordeel is dat het mee kan bakken zonder van smaak te veranderen. Natuurlijk kun jij voor dit taartje jouw favoriete zoetstof gebruiken, en wil je helemaal geen koolhydraten beperken, neem dan gewoon suiker. De in het recept genoemde hoeveelheid Tagatesse moet worden verdubbeld als je suiker gebruikt (10 gr Tagatesse = 20 gr suiker)

Ingrediënten: (voor een taart van 23 cm doorsnee)
bodem:
75 gr amandelen of amandelmeel
75 gr hazelnoten of hazelnotenmeel
100 gr pecannoten
1 eiwit
38 gr Tagatesse
75 gr roomboter (op kamertemperatuur)

chocolade ganache:
200 gr heel pure chocolade (85%)
200 ml slagroom
10 gr Tagatesse
snufje zout
50 gr roomboter

mokka-mascarponecrème:
125 ml slagroom
1 kopje zeer sterke espresso (25 ml)
250 gr mascarpone
20 gr Tagatesse

Bereiden: (circa 1 uur + 2 maal volledig afkoelen)
Bodem:
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180° C.
Maal de noten fijn in de foodprocessor, zodat een wat grof meel ontstaat. Roer de zachte boter met het eiwit en de zoetstof tot een glad mengsel en spatel dit door het notenmeel. Spreid dit mengsel over de bodem van de bakvorm en maak het glad met de bolle kant van een lepel. Bak de bodem ongeveer 20 minuten in de oven en laat dan volledig afkoelen.

Chocolade ganache:
Hiervoor gebruik ik de methode van Rutger Bakt. Verwarm de slagroom met de Tagatesse en het snufje zout tot de slagroom net kookt. Breek de chocolade in de hete slagroom en roer tot deze is opgelost. Smelt er vervolgens de boter door en gebruik een staafmixer om er een mooie glanzende chocolade ganache.

Schenk de ganache over de notenbodem en maak hem glad met de bolle kant van een lepel. Laat ook deze laag weer volledig afkoelen.

Mokka-Mascarponecrème:
Klop de slagroom met de tagatesse stevig. Spatel voorzichtig beetje bij beetje de espresso door de mascarpone. Vooral niet teveel gaan kloppen, dan wordt de mascarpone vloeibaar.

Spatel er beetje bij beetje ook de geslagen slagroom door tot een mooie stevige crème ontstaat die gespoten kan worden. Vul een spuitzak met een kartelmondje en bedek de gehele taart met toefjes room.

Als extra decoratie kun je er nog wat cacaopoeder over strooien

Bewaar deze pin op Pinterest

Exit mobile version