Site icon De K van Koken

Ketjap manis – sojavrij

Als je van Indisch eten houdt en je allergisch bent voor sojaproducten dan heb je een probleem. Heel veel recepten hebben een scheutje ketjap in het gerecht of de marinade en ketjap is gemaakt op basis van sojasaus.

Nu is er wel een vervanger gevonden voor sojasaus die gemaakt is uit gerijpte kokossuiker met zout. ‘Coconut aminos’ kun je vinden in de beter gesorteerde biologische speciaalzaak of natuurlijk online. Ik heb het gekocht en geproefd en jawel het heeft iets weg van sojasaus. Minder zout en wellicht daardoor ook wat minder smaakvol.

Ik ben er toch een ketjap manis van gaan maken. Een Thai Fishsauce, uiteraard soja-vrij zorgde voor het nodige smaakvolle zoutgehalte en wat gembersaus voor de pit en zoetigheid. Ik had een echte, lees sojahoudende, ketjap achter de hand om het smaakverschil te kunnen bepalen. “HA!”, riep ik uiteindelijk. Die van mij smaakt beter dan die van het merk dat de Oosterse keuken thuis brengt.

Voortaan kun je met een soja-allergie toch gewoon lekker saté marineren of pindasaus maken.

Ingrediënten:
200 ml Coconut Aminos
20 ml gembersaus
50 ml Thai Fishsauce
100 gr palmsuiker
2 flinke tenen knoflook
4 cm gemberwortel
4 steranijs
¼ tl sambal badjak

Bereiden: (Circa 1 uur)
Pel de knoflook en druk hem plat met je koksmes of snij in plakjes. Rasp het velletje van de gemberwortel en snij in dunne plakjes. Doe nu alle ingrediënten in een steelpannetje en laat even rustig wat inkoken tot een dunne stroop. Laat nu met alle ingrediënten lekker afkoelen. Zeef de ketjap en bewaar in de koelkast in een flesje, of zeef hem niet en laat de saus meer en meer op smaak komen. Bedenk dan wel dat de knoflook en gemberwortel sneller zullen bederven.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Exit mobile version