Site icon De K van Koken

Rode Vruchtengelei

“Hè, wat vervelend,” verzuchtte mijn schoondochter terwijl ze het laatste beetje jam uit het potje schraapte. “Deze jam zonder pitjes en stukjes kan ik alleen in België krijgen.” Zoiets moet ze natuurlijk niet tegen mij zeggen terwijl die fantastische groentewinkel om de hoek vol ligt met aardbeien, frambozen, kersen, bramen en aalbessen. Ik heb nog snel een paar potten voor haar gemaakt en hier volgt ook het receptje.

Ingrediënten: (circa 3 potten gelei)
350 gr aardbeien
300 gr kersen
100 gr bramen
100 gr aalbessen
100 gr frambozen
sap van 2 citroenen
750 gr suiker

Bereiden: (ongeveer een uur)
Was al het fruit goed in ruim koud water. Haal de steeltjes van de aalbessen en de kersen en de kroontjes van de aardbeien. Zet een schoon schoteltje in de koelkast.

Kook de kersen met de aalbessen in het sap van de citroenen op een zacht vuurtje tot de vruchten helemaal zacht geworden zijn.

Neem een glazen schaal met daarop een heel fijne zeef (liefst van metaal) en schenk de gekookte vruchten in de zeef. Roer net zo lang met een lepel tot alleen de droge harde velletjes en pitjes over zijn in de zeef.

Giet het gezeefde vocht terug in de pan en voeg nu de bramen, frambozen en aardbeien toe. Herhaal het kookproces tot ook deze vruchten helemaal zacht zijn geworden en de jam gaat schuimen.

Schenk opnieuw de jam in de (schone) zeef en roer ook nu weer tot alleen de harde droge deeltjes zijn achtergebleven. De gezeefde jam mag terug in de (schone) pan.

Voeg dan de suiker toe en laat op een zacht vuurtje inkoken tot alle suiker is verdwenen en de gelei begint in te dikken. Je kunt controleren hoe vloeibaar de gelei blijft door een beetje gelei op het koude schoteltje te gieten. Maak de gelei niet te dik, zo kun je er straks lekker een beschuitje mee besmeren of een beetje over je (citroen)ijssorbet gieten. Met wat koud water en ijsblokjes maak je er ook een heerlijke limonade van.

Bewaar de gelei in gesteriliseerde potten.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Exit mobile version