Pittige krokante kipkluifjes

Met mijn jongste zoon ben ik onlangs weer eens gaan eten bij een van de populaire tapas-restaurants “La Cubanita”. Een geweldig concept met heerlijke hapjes, onbeperkt voor een vaste prijs, zolang je alles maar opeet. Daar hou ik van. Zoonlief kan geen genoeg krijgen van de gepaneerde pittige kipkluifjes. Hij bekende me dat hij de ‘day after’ altijd spijt had dat hij niet nog een portie kipkluifjes extra had genomen. Het leek me een leuke uitdaging om hier een recept van te maken. De kruiden en de marinade had ik al wel denk ik, nu de afwerking nog. Ik ben gaan experimenteren en het resultaat krijgt een dikke 8. Nog niet volmaakt, maar we zijn op de goede weg. En volgens zoonlief betekent een dikke 8 dat er ruim voldoende reden is voor het publiceren van het recept.

Ingrediënten:
1 kg kipkluifjes/drumsticks
marinade:
1 el pittige kipkruiden
1 el massa de pimentão
3 tenen knoflook fijn geraspt*
1 el tomatenpuree
1 el olijfolie
2 blaadjes laurier verkruimeld
1 tl pepervlokken of cayennepeper
scheutje sojasaus
paneren:
paneermeel
cayennepeper
* als je massa de pimentão com alho hebt, kun je de hoeveelheid geraspte knoflook halveren

Bereiden: (1 uur + een nachtje marineren)
Meng alle ingrediënten voor de marinade en verdeel deze goed over de kipkluifjes. Zelf doe ik de kluifjes in een plastic zakje samen met de marinade en zo kan ik de marinade goed inmasseren.

Laat de kipkluifjes lekker een nachtje marineren.

Voor het paneren meng je paneermeel met wat cayennepeper. De hoeveelheid is afhankelijk van hoe pittig je de kluifjes wilt hebben. Neem de kipkluifjes uit de marinade en rol ze helemaal door het paneermeel.

Verwarm de heteluchtoven tot 200 °C en leg de kipkluifjes op het rooster. Zorg ervoor dat je een lekbak met aluminiumfolie hebt bekleed om de afvallende stukjes paneermeel op te vangen zodat die niet in de ovenbodem verbranden. Bak de kluifjes in ongeveer 30 tot 45 minuten helemaal gaar. Indien je dat wilt kun je ze halverwege nog een keer omdraaien.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.