Site icon De K van Koken

de K van Kookzak – het alternatief voor een hooikist

Ik denk dat iedereen wel eens heeft gehoord van de hooikist. Een houten kratje dat gevuld met hooi en een oude doek vroeger werd gebruikt om gerechten langzaam in hun eigen warmte te laten garen. De slow-cooker pur sang. Tegenwoordig wordt zo’n kist eigenlijk niet meer gebruikt. Het is een beetje een sta in de weg in je keuken en dat warme broeierige hooi is ook niet altijd zo super gezond.

Een modernere variant is de mooie hooimadam. Een ronde zak, al dan niet met een koordje of lintje gesloten, met of zonder flappen of inzetstukken. Kant en klaar te koop of zelf te maken via allerlei op het net geplaatste patroontjes.

De K van Koken komt met een eigen versie: de kookzak. Niet rond, geen strikje, geen inzetstukjes maar een soort vierkante gewatteerde envelop. Het voordeel is dat je er zowel een steelpannetje in kunt schuiven met steel en al als een medium braadpan. Sluiten doe je door hem een beetje in te vouwen, tegen de muur te schuiven of er een knijper op te zetten. Heb je hem niet nodig dan past hij in de keukenla, of je maakt er een haakje aan en hangt hem op.

Een testje: Ik plaatste een steelpannetje met deksel met daarin 1 liter kokend water in de kookzak. Temperatuur na een kwartier: 90 °C. Na een half uur was dit 84 °C en tot slot na een uur was het water nog steeds 74 °C

Rijst bijvoorbeeld maak ik als volgt: 2 dl gewassen rijst in een halve liter kokend water. 30 Seconden koken. Even roeren, deksel op het pannetje en hup in de kookzak. Dit kun je zeker een uur of twee voor het eten doen. Tegen de tijd dat de rest van de gerechten klaar zijn heb je prachtige droge geurige rijst die nog steeds warm genoeg is om te serveren.

Ik heb er vanmorgen een kookzak gemaakt en het hele maakproces duurde ongeveer 2 uur.

Benodigdheden:
2 lappen katoen van elk 90 x 45 cm
2 stukken fleece deken van dezelfde afmetingen en
2 stukken watteer stof of oud zomerdekbedje

Normaal maak ik geen reclame, maar in dit geval geef ik mijn geheime ingrediënten toch maar even prijs. De fleece-deken komt opgerold en wel van de Zeeman en meet 1 x 1 meter en het zomerdekbedje komt van IKEA, een eenpersoons dekje blijft net onder de twee euro.
Ik koos voor fleece en het zomerdekbedje omdat deze beiden goed de warmte vasthouden en toch niet te dik worden om op de naaimachine te verwerken. Natuurlijk kun je naar hartenlust variëren met je benodigdheden. Wat denk je van die oude slaapzak of het kinderdekbedje. Je bent dan gewoon met 2 stukken van 90 x 45 cm klaar.

Instructie:

Knip alle lappen op maat;
Leg je fleece-lap op de tafel, leg daarop het dekbed en bovenop je katoen met de goede kant boven;
Stik de drie lappen aan elkaar door ze, in de breedte, elke 15 cm door te stikken;
Stik uiteindelijk ook de buitenranden aan elkaar ongeveer een halve cm uit de buitenrand van je katoen;
Klip de overtollige fleece en tussenvoering weg.

Herhaal deze drie stappen met de andere lappen, zodat je twee gevoerde lappen krijgt.
Speld de twee gevoerde lappen die je nu hebt op elkaar met de katoenen kant tegen elkaar;
Naai de buitenranden rondom dicht. Zorg ervoor dat je net binnen het eerdere stiksel blijft;
Stik de hoeken rond;
Laat op de korte kant een stukje van ongeveer 20 cm open;
Knip de ronde hoeken bij.
Keer je werk door het binnenstebuiten te halen door de opening in de korte zijde;
Naai het overgebleven gat met de hand dicht.
Vouw nu de korte kant die je met de hand hebt gesloten naar binnen zodat de kookzak ontstaat.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Exit mobile version