9 X de lekkerste: zomer salade

GASTBLOG:
Ook deze maand heeft Annemiek van Nutribites.nl weer een greep in de receptenbak gedaan. Deze keer zocht ze de lekkerste salades voor een zomerse dag. Negen lichte, frisse en gezonde gerechten op een rijtje. Welke ga jij als eerste maken?

1. Komkommersalade met mintdressing

Fris, frisser, frist. Dat is deze komkommersalade met yoghurt en munt. Komkommer werkt heerlijk verkoelend en hydraterend in de zomer. Griekse yoghurt koelt ook en hiermee krijg je meteen een portie gezonde eiwitten en vetten binnen. Net als vitamines en mineralen trouwens.
Munt is een erg gezond kruid dat eveneens verfrist en daarnaast je maag en darmen tot rust brengt. Fijn bij een overdadige barbecue!

2. Bloemkool-bonensalade met feta

Deze heerlijke, vullende salade is fantastisch op een warme zomerdag. Bijvoorbeeld wanneer je geen zin hebt om te koken. Het verzadigende karakter krijgt deze salade van de bonen, die veel eiwitten bevatten.
De bloemkool is kort gekookt en daardoor nog lekker knapperig. Bovendien blijven hierdoor de voedingsstoffen beter behouden. Dit maakt deze salade extra gezond. Bloemkool levert namelijk vitamine C en behoorlijk wat vitamine K en foliumzuur.

3. Bloemkoolsalade met milde kerriemayonaise

We blijven bij bloemkool, want deze groente leent zich nu eenmaal erg goed voor een salade in de zomer. Samen met rode paprika, doperwtjes en gele specerijen vormt de salade een vrolijk uitziend geheel waar je meteen zin in krijgt
Al die groenten en specerijen in verschillende kleuren herbergen weer andere vitamines en mineralen, waardoor je een grote verscheidenheid aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Gezond!

4. Tomatensalade met feta en olijven

Tomaten in een salade doen het altijd goed en een salade met tomaten als basis des te beter. Bovendien bevatten tomaten de gezonde stof lycopeen, die onze cellen beschermt tegen schadelijke vrije radicalen.
Als je ansjovis en kappertjes toevoegt, krijgt het zachtzoete van tomaten wat pit. Ansjovis bevat gezonde omega 3-vetzuren, dus dat is mooi meegenomen. Ook olijven voegen gezonde vetzuren toe, net als vitamine C, E en koper.

5. Salade grão de bico com bacalhau – kikkererwtensalade met klipvis

Een heerlijke smaakcombinatie van kikkererwten, kabeljauw, zoete paprika (want even gekookt), olijven en knoflook. Dat is deze typisch Portugese salade. Bacalhau is gedroogde en gezouten kabeljauw, die je voor dit gerecht even ontzout.
Kabeljauw is trouwens een eiwitrijke vis die net als kikkererwten veel voedingswaarde aan deze salade toevoegt. De eieren zijn optioneel, maar verrijken het gerecht nog met gezonde eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Zeker een goed idee om toe te voegen dus.

6. Kip & Ei salade

In deze lekkere, voedende salade voeg je de kip en het ei samen. Dat maakt het tot een verzadigend geheel met veel gezonde voedingsstoffen. Zeker als je suikervrije mayonaise gebruikt en volle kwark kiest als roomkaas. Hiervoor hoef je de kwark enkel een nachtje in een kaasdoek te hangen, zodat het vocht eruit loopt.

7. Pastasalade met witlof en gerookte zalm

Bijzonder, deze salade van witlof met gerookte zalm. Het beste gebruik je volkorenpasta, zodat je gezonde vezels binnenkrijgt. Je kunt de pasta ook vervangen door groente, zoals reepjes wortel of courgette.

8. Lauwwarme pastasalade met spinazie en feta

Een heerlijke pastasalade vol groenten, waarmee je lekker veel vezels, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Als je wil afvallen, kun je de pasta vervangen door groente. Zo krijg je minder koolhydraten en meer verzadigende vezels binnen.

9. Salade van Meiknol en Wortel

Deze salade heeft een lekkere bite doordat de basis bestaat uit meiknol en wortel, die beetgaar gekookt zijn. Beide groenten zijn rijk aan vitamines, wat ze erg gezond maakt.
Zo in meiknol rijk aan vitamine K en bevat wortel veel pro-vitamine A. Ons lichaam kan deze laatste omzetten in vitamine A. De salade bevat ook augurk, die eveneens behoorlijk wat van deze vitamines levert.
De eieren in de salade vormen sowieso één van de meest voedzame producten op aarde. Griekse yoghurt doet ook een duit in het zakje wat voedingswaarde betreft. Peterselie is weer een kei in het leveren van het mineraal ijzer. Met deze salade krijg je dus een heleboel gezonde voedingsstoffen binnen. Geniet ervan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.