Site icon De K van Koken

6 x gezond comfort food

Heb je zin om jezelf eens lekker te verwennen met comfort food, maar dan wel gezond? Annemiek van puurfiguur.nl zocht het haarfijn voor je uit. Ze verzamelde zes recepten van hartverwarmend voedsel om onbezorgd van te genieten:

1. Witlof met zalm en kruidenkaas

Dit koolhydraatarme gerecht is hét gezonde comfort food bij uitstek. Witlof is rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en zalm is rijk aan omega-3 vetzuren. Het gerecht heeft een romige structuur en is bovendien ook nog eens zo klaar.
Wil je afvallen en daarom zoveel mogelijk voedingsstoffen binnenkrijgen met iedere calorie, maak dan zelf een heerlijke kruidenkaas van uitgelekte kwark of Griekse yoghurt. Dan krijg je met iedere calorie meer voedingsstoffen binnen en ben je langer verzadigd.

2. Kip met avocado en courgette-spaghetti

Dit lekkere pastagerecht staat bol van de gezonde groenten. Bovendien heeft het een heerlijke bite door de stukjes kip die het bevat. Avocado voegt een romige smaak en gezonde vetten toe. Al met al een gerecht om jezelf lekker mee te verwennen.

3. Boerenomelet met schapenkaas

Mmm… wat dacht je van een rijk gevuld omelet met kaas? Eieren zijn één van de meest voedingsrijke producten op aarde, dus heel gezond. Schapenkaas levert vrijwel net zoveel eiwitten als vetten en heeft bovendien een gunstige verhouding tussen omega 3 en 6 vetzuren.
Het omelet bevat veel groenten, waardoor je ook nog gezonde vezels, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Geniet ervan!
Tip: Als je wil afvallen, gebruik dan zoete aardappelen in plaats van witte aardappelen. Dan krijg je minder snelle koolhydraten binnen, waardoor je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. Dit heeft een positief effect op je gewicht, zoals je hier kunt lezen.

4. Spruitjes stamppot zoete aardappel met bief

Een goede stamppot is het ultieme comfort food. Met spruitjes, zoete aardappel en biefstuk maak je een ultragezonde versie van dit heerlijke gerecht. Spruitjes bevatten veel vitamine C en K en zoete aardappel levert veel vitamine A en vezels.
Met een bieflap krijg je ook nog gezonde mineralen binnen. Denk aan kalium, ijzer en fosfor. Gebruik rode wijnazijn als je wil minderen met koolhydraten. Bijvoorbeeld als je wil afvallen of je bloedsuikerspiegel beter in evenwicht wil houden.
Als je met iedere calorie de optimale hoeveelheid voedingsstoffen wil binnenkrijgen, kies dan voor Griekse yoghurt in plaats van crème fraîche.

5. Preisoep met zoete aardappel en feta-crème

Verwen jezelf met een lekkere gebonden soep voorzien van een romige topping. Deze preisoep is nog erg gezond ook. Prei bevat namelijk bijzonder gezonde stoffen, zoals flavonoïden, zwavelverbindingen en de vezel inuline.
Ook zoete aardappel voegt gezonde voedingsstoffen toe, net als fetakaas. Deze laatste levert namelijk veel eiwitten, calcium, vitamine D en B12. Combineer de feta met Griekse yoghurt in plaats van roomkaas om de voedingswaarde van de topping nog te verhogen.
Tip: gebruik witte wijnazijn of citroensap in plaats van wijn als je minder snelle koolhydraten wil binnenkrijgen. Dan heb je wél de lekkere smaak van wijn, zonder dat het invloed heeft op je suikerspiegel en gewicht.

6. Zalm met pesto en papillotte

Wat een verwennerij is dit gerecht! Je kunt niet wachten tot dit heerlijk pakketje uit de oven komt. De zalm heeft niet alleen een heerlijke topping van pesto. De vis ligt ook nog op een bedje van prei en knoflookboter. Krijg jij er al zin in?
Al deze ingrediënten zijn ook nog eens erg gezond. Zo levert zalm gezonde omega 3-vetzuren, voegt prei fytonutriënten toe en heeft de basilicum in de pesto ontgiftende eigenschappen. Enjoy!

Exit mobile version