Menukaart

Iemand leest een vaak handgeschreven menukaart in een klein restaurant in Portugal

Hoewel ik dol ben op koken, ben ik eigenlijk ook gek op ‘buiten de deur’ eten. Nieuwe gerechten proberen, me lekker laten verwennen en verrassen. Natuurlijk is het ook heerlijk om gewoon achterover geleund een gerecht te laten serveren. Bof ik even dat ‘uit eten’ hier in Portugal lang niet zo’n exclusief – lees duur – gebruik is als in Nederland. De warme maaltijd wordt hier traditioneel nog steeds veelal tijdens de lunch genuttigd. Groepen collega’s van bankmedewerkers tot bouwvakkers, vrienden, alleenstaanden en stelletjes schuiven aan in een van de talloze cafés, restaurantjes of tavernes om er een warme lunch te gebruiken.

De prijzen variëren van circa 5 euro voor een volledige maaltijd tot rond de 15 euro in de meer fancy restaurants. Soms is wijn en koffie in de prijs van de maaltijd inbegrepen, maar zelfs als die niet het geval is betaal je zelden meer dan € 1,50 voor een glas of karafje wijn en zelfs minder dan een euro voor de koffie.

Ik bestel altijd van de Portugese kaart omdat op de Engelse versie soms het dagmenu niet wordt vermeld. Het voordeel van een dagmenu is dat het vaak nog iets goedkoper is, snel op tafel staat en is gemaakt met verse ingrediënten.

Om je een idee te geven wat je van een bepaald gerecht kunt verwachten ga ik hier een soort menukaart samenstellen. Nu zie ik je al denken, hoe kun je nu weten of een bepaald gerecht met dezelfde naam er in elk restaurant hetzelfde uitziet. Gelukkig is de traditionele Portugese keuken ook echt traditioneel. Er zijn natuurlijk wel verschillen in smaak tussen de verschillende restaurants, maar de ingrediënten en de wijze van bereiden is over het geheel genomen toch tamelijk hetzelfde. Zie deze pagina’s als een soort leidraad in je ontdekking van de traditionele Portugese keuken.

Menu:

Pregos e bifanas (vleessnacks)

Pratos de carne (vleesschotels)

Je vindt de volgende bereidingen van vlees op de kaart:

assado na brasa – geroosterd op de gloeiende sintels
cozido – gekookt (soms ook gebakken)
estufada – gestoofd
frito – gebakken (soms ook gefrituurd)
grelhado – gegrild
no churrasco – van de barbecue of open vuur
na chapa – geroosterd op een metalen plaat (zoals hamburgers)

Pratos de Peixe (visschotels)

Hou er rekening mee dat vis in Portugal over het algemeen niet met friet wordt geserveerd, maar met gekookte aardappel, aardappel uit de oven of rijst.