Site icon De K van Koken

10 x de lekkerste: koolhydraatarm

GASTBLOG:
Annemiek (1975) houdt van lekker eten op een gezonde manier. Ze heeft haar eigen moestuin, bakt haar eigen brood en kan enorm genieten van een kopje cappuccino met zelfgemaakte carrotcake of een glaasje vlierbloesemsap uit eigen tuin. Als healthblogger voor Nutribites.nl schrijft ze met plezier over alles wat met voeding en een stralende gezondheid te maken heeft. Vandaag schrijft ze voor de K van Koken een gastblog over de koolhydraatarme recepten die je hier kunt vinden.

1. Bloemkool met kaassaus

Bloemkool met kaassaus is een heerlijke combinatie en nog koolhydraatarm ook. Helemáál lekker is dit gerecht als je voor de kaassaus verschillende soorten kazen en kruiden gebruikt. In dit recept voeg je ook nog romige ricotta toe, wat de verrukkelijke smaak van deze ovenschotel nog eens versterkt.
Om het koolhydraatarme karakter te behouden gebruik je voor de kaassaus citroensap in plaats van witte wijn en kies je voor bouillonblokjes zonder toegevoegde suiker. Dan heb je een op-en-top koolhydraatarm gerecht om je vingers bij af te likken!

2. Omelet Kip & Groenten

Een rijk gevulde omelet vol gezonde eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Wat wil je nog meer als koolhydraatarme lunch of avondmaaltijd?

3. Garnalenomelet

Wat een lekkere combinatie is dit: garnalen in een omelet met ui, knoflook en viskruiden. Boven is het ook nog koolhydraatarm ok als je bij de viskruiden de (rijste)bloem en maïzena weglaat.

4. Salade van Meiknol en Wortel

Heb je zin in aardappelsalade en wil je toch koolhydraatarm eten? Maak dan deze ‘aardappel’ salade van meiknol en wortel. Dan krijg je enkel langzame koolhydraten binnen en daarnaast lekker veel eiwitten en gezonde vetten.
Let alleen even op dat de mayonaise geen toegevoegde suiker bevat en dat ook de groentebouillonpoeder en kruidenkaas suikervrij zijn. Van hüttenkäse maak je trouwens zelf een heerlijke kruidenkaas door er verse of gedroogde kruiden aan toe te voegen. Probeer het eens!

5. Koolhydraatarme vanillevla

Koolhydraatarme vanillevla maken lastig? Van eieren, slagroom, vanille-extract zonder suiker en zoetstof (bijvoorbeeld pure stevia) maak je in een handomdraai zelf vanillevla zonder één enkele koolhydraat. Kies voor het derde recept. Enjoy!

6. Kruidenboter-kip met groene asperges en bloemkoolrijst

Dit heerlijke gerecht is volledig koolhydraatarm als je het maakt met kippenbouillon in plaats van witte wijn. Het enige dat je dan nog hoeft te doen om het koolhydraatarme karakter zeker te stellen? Even op de verpakking checken of de bouillon vrij is van toegevoegde suikers.

7. Moqueca – Braziliaanse visstoofpot

Deze smakelijke visstoofpot staat bol van de verzadigende eiwitten en vetten en bevat enkel gezonde koolhydraten in de vorm van groenten. Door de kokosolie en de toevoeging van kerrie krijgt dit gerecht een lekker tropisch tintje. Geniet ervan!

8. Gebonden aspergesoep

Houd je wel van gebonden soep? Je maakt deze gemakkelijk zonder gebruik van bloem, aardappel of maïzena. Dat doe je door eidooier en room aan de soep toe te voegen. Deze geven dit gerecht meteen een heerlijke smaak en voegen gezonde eiwitten en vetten toe. Geniet dus vooral van deze heerlijke gebonden aspergesoep.

9. Bloemkoolstamppot met krulandijvie

Bloemkool is een veelzijdige groente die zich prima leent voor een heerlijke puree, waar je voor dit recept enkel nog frisée sla, spekjes en kaas aan toevoegt.
Als je bij deze rijkgevulde stamppot nog een bijgerecht wil serveren, kies dan voor een gehaktbal zonder bloem, brood of paneelmeel. In rookworst vind je vaak toegevoegde suikers, dus dat is helaas geen optie als je koolhydraatarm wil eten. Vers gemaakte worst met enkel kruiden en zout kan natuurlijk prima.

10. Mousse de chocolate – Portugese chocolademousse

Mmm… mousse de chocolate is gewoonweg het lekkerste dessert dat je je kunt voorstellen. In dit recept staat suiker als zoetstof, maar dat kun je gemakkelijk vervangen door pure stevia voor een koolhydraatarme variant.
Met stevia dat minstens voor 95% uit steviolglycosiden bestaat skip je de snelle koolhydraten en kun je toch genieten van dit verrukkelijke toetje. Let wel even op, want stevia is veel zoeter dan suiker. Je hebt er dus veel minder van nodig om de mousse een lekkere zoete smaak te geven.

Exit mobile version