Piccalilly

Schaaltje piccalilly met een stukje kaas en een boterham met kaas en pickles

Pickles is van oorsprong een Engels tafelzuur dat op zich weer een variatie was op een Indiaas bijgerecht. Het wordt geserveerd bij bijvoorbeeld een stamppot, een kapucijnerschotel of lekker op een boterham met kaas. In Nederland is de meeste Piccalilly een knettergele prut met fijngestampte groentes. Met weemoed denk ik terug aan de bloemkoolroosjes uit de vierkante potten Crosse & Blackwell Piccalilli (jawel, in Engeland wordt de y een i) die mijn zusje er behendig uit viste.

Ingrediënten voor circa 3 potten:
300 gram bloemkoolroosjes
300 gram overige groenten zoals wortel, paprika, boontjes
50 gram zilveruitjes
50 gram augurk
handje zeezout

300 cc witte wijnazijn
20 gram suiker (bruine of witte suiker naar keus of vervangen door zoetstof)

10 gram maïzena
2 el Engelse mosterdpoeder
snufje nootmuskaat
snufje cayennepeper
1,5 el kurkuma (geelwortelpoeder, koenjit)
1 el gram gemberpoeder (djahé)
1 el kerriepoeder (indien je scherpe kerrie gebruikt de cayennepeper weglaten)

Optioneel:
tl korianderzaad
tl mosterdzaad

Voorbereiden:
De bloemkool en andere verse groente in roosjes verdelen en in stukjes snijden en wassen. Leg de groenten in een zeef en besprenkel ze met het zeezout. Hussel het goed om met beide handen. Dek de zeef af en laat dit 24 uur staan.

Bereiden:
Spoel de groente grondig af zodat alle zout verdwenen is. Spoel de zilveruitjes en augurken ook met schoon water. Snij de augurkjes in schijfjes of blokjes.

Maak een papje van de kruiden met de maïzena en gebruik hiervoor een beetje van de azijn.

Doe de rest van de azijn met de suiker/zoetstof en eventueel de koriander en/of mosterdzaadjes in een roestvrijstalen pan. Gebruik geen aluminium of mooie wit geëmailleerde pan. De azijn en de kleurstoffen uit de kurkuma zullen de pan ruïneren. Voeg de gezouten groenten toe en laat dit ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Voeg nu de uitjes, augurkjes en je kruidenpapje toe. Kook dit voor nog eens 5 minuten goed door.

Zorg dat je schone warme potten hebt waar je de piccalilly in kunt scheppen. Sluit af met een goed sluitend deksel. Je kunt de pickles nu zeker een jaar goed bewaren. Ze zeggen dat je minstens 4 weken moet wachten om zo de smaken te laten ontwikkelen…. ach ja, ze zeggen zoveel!

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.