Pasta met gamba’s in roomsaus

Bord met gamba's en garnalen in een romige saus op de spaghetti. Erbij een schijfje citroen en wat peterselie.

Dit favoriete gerecht staat vaak op tafel na een bezoek aan de lokale vismarkt. Je zou in dit gerecht natuurlijk ook alleen gepelde garnalen of gamba’s kunnen gebruiken maar ik maak een instant bouillonnetje van de koppen van de rauwe gamba’s. Dit is veel lekkerder dan van een bouillonblokje. Bovendien vind ik het wel feestelijk als er nog iets te kluiven op mijn bordje ligt.

Ingrediënten:
175 gr gepelde grote garnalen
175 gr ongepelde rauwe gamba’s
halve rode paprika
4 tenen roze knoflook
1 kleine ui
beetje boter om in te bakken
1 glas witte wijn
1 glas bouillon
1 ½ dl room
platte peterselie
pasta naar keuze, bijvoorbeeld spaghetti of tagliatelle

Bereiden: (Ongeveer 30 minuten)
Spoel de garnalen en de gamba’s schoon onder koud water. Verwijder eventueel het donkere ‘draadje’ op de rug van de garnalen, dit is het darmkanaal en kan eenvoudig uit de garnaal worden getrokken met behulp van een puntmesje.
Haal de koppen van de rauwe gamba’s af. Kook de koppen met 125 ml water op vol vermogen ongeveer 5 minuten in de magnetron. Zeef de koppen uit de bouillon. Je kunt de koppen weggooien maar bewaar de bouillon, deze ga je straks gebruiken in de saus.

Snij de paprika en de ui in blokjes. Hak de knoflook fijn.

Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar terwijl je ondertussen de saus gaat maken.

Smelt de boter in een koekenpan of wok en bak de gamba’s ongeveer 30 seconden aan weerszijden gaar. Vooral niet te lang bakken, dan worden ze taai. Neem ze uit de pan en hou ze even apart.

Bak de ui in de overgebleven boter tot deze glazig is. Voeg dan ook de paprika en de knoflook toe. Als alle groenten goed gebakken zijn blus dit dan af met de bouillon en de wijn. Laat de saus inkoken tot er bijna geen vocht meer over is.

Voeg nu de room toe aan de saus en laat deze opnieuw inkoken tot een dikkere saus is ontstaan. Proef nu de saus en voeg naar smaak zout en peper toe. Doe dit pas op het eind omdat het inkoken van de saus ook invloed heeft op de smaak. Een saus die eerder goed op smaak was kan door inkoken bremzout worden.

Voeg tot slot de gamba’s en de garnalen toe en wat gehakte peterselie.
Verdeel op het bord de saus over de pasta en serveer met een schijfje citroen voor de liefhebber. Smakelijk eten.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.