Tutti Frutti

Schaaltje tutti frutti, gedroogd fruit dat is opgekookt en zo een lekker siroop heeft.

Een recept uit de oude doos, dat is het zeker. Het drogen van fruit was vroeger een goede manier van conserveren. Op zolder lagen de appeltjes op houten rekken tot ze er helemaal verschrompeld en stokoud uitzagen. Tegenwoordig kopen we ons gedroogde fruit in zakjes uit de supermarkt of ‘vers’ van de fruitmarkt. Door ze weer te wellen en op te koken krijg je een echt verrukkelijk gerecht van zacht, warm en zoet fruit in een lobbige saus die heerlijk combineert met een schaaltje Griekse yoghurt.

Ingrediënten:
200 gr gedroogd fruit (ik had vijgen, dadels, abrikozen en peer)
ongeveer halve liter appelsap
1 el appelstroop (optioneel)
2 tl kaneel

Bereiden: (1 nacht weken + 45 minuten)
Fruit moet eerst goed weken. Daarvoor begin je al de avond van tevoren. Doe het fruit met de appelsap in een steelpannetje. Voeg de kaneel en eventueel de appelstroop toe. Zet de deksel op de pan en laat dit de gehele nacht staan.

Ik gebruikte ook een eetlepel eigengemaakte kersenjam om de saus wat donkerder te kleuren. Gebruik je gedroogde donkere pruimen, dan heb je dit eigenlijk niet nodig. Maak je Tutti Frutti als dessert voor volwassenen dan is een half glaasje donkere port ook heel lekker om toe te voegen.

De volgende morgen breng je het fruit in het sap aan de kook en laat het heel zachtjes een half uurtje koken tot al het fruit mooi vol en zacht is.

Schep het fruit met een schuimspaan uit het sap en in een mooie schaal. Laat het sap nu rustig nog wat inkoken tot het een beetje stroperig wordt.

Schenk de saus over het fruit en serveer het warm met schaaltjes dikke romige yoghurt. Onweerstaanbaar!

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.