Gegratineerde ovenschotel van meiknolletjes en wortel

Heerlijk romige ovenschotel van meiknolletjes en wortel in bearnaisesaus met kaas.

Raapjes en knolletjes zijn in Nederland niet bijster populair. Dat ligt anders hier in Portugal. Met name het meiknolletje of meiraapje (nabo), is hier een populaire groente. De gladde knol is paarsig met wit, soms helemaal wit, soms meer roodachtig paars. Meestal rond, maar soms ook meer wortelvormig. Mand met meiknolletjes (bron: wikipedia)De smaak is mild, soms een tikkeltje radijs-achtig. In deze ovenschotel heb ik ze gecombineerd met de zoete winterwortel. Het resultaat is een verrassend smakelijke groenteschotel zonder uitgesproken smaak, qua smaakintensiteit enigszins vergelijkbaar met bijvoorbeeld bloemkool met een kaassaus.

Ingrediënten:
2oo gr meiknolletjes (nabos)
2oo gr wortelen (cenouras)
25 gr bloem
25 gr boter
200 ml melk
1 el groentebouillonpoeder (of half groentebouillontablet)
handje geraspte kaas (bijvoorbeeld mozzarella)
half bolletje mozzarella in plakjes

Bereiden: (1 uur, waarvan 40 minuten in de oven)
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Schil de meiknolletjes en de wortelen en snij ze in dunne plakjes. Leg een laagje knolschijfjes op de bodem van een vuurvaste schaaltje. Daarna de worteltjes en tot slot nog een laagje knolschijfjes.

Smelt in een steelpan met dikke bodem de boter. Voeg ineens de bloem toe en roer tot de bloem gaar is (je ruikt de geur van verse koekjes). Voeg onder goed kloppen met een garde de helft van de melk toe. Roer tot een dikke gebonden saus en voeg daarna de rest van de melk toe. Roer weer goed door om klontjes te voorkomen. Breng de saus op smaak met de groentebouillonpoeder en eventueel wat extra zout, peper en nootmuskaat.

Giet de saus over de groente. Schud zo nu en dan zodat de saus goed tussen de groente inloopt. Strooi de geraspte kaas over de bovenkant en leg de plakken mozzarella erop.

Gaar de schotel in de oven gedurende 40 minuten.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.