Stamppot couve galega met spek, paprika en kaas

Schaal met een lekker stamppot gemaakt met Portugese couve galega.

Een van de meest populaire kolen in Portugal is denk ik de kool uit Galicië, couve galega. De manshoge kolen staan in elke moestuin. Men trekt er de bladeren een voor een af. De kool is het voornaamste ingrediënt van de zogenaamde groene soep, caldo verde. In de winkel of op de markt kun je de kool als losse bladen kopen, of alvast heel fijngesneden in de koeling, klaar om in de soep te doen. De smaak is milder dan van boerenkool en ook is de kool niet zo hard. Vandaag ga ik er een lekkere stamppot van maken.

Ingrediënten:
400 gr kruimige aardappelen (batatas para fritar)
250 gr voorgesneden couve galega (ligt als caldo verde in het koelvak)
100 gr spek in blokjes
2 teentjes knoflook
1 ui
1 rode paprika
scheutje melk
2 el crème fraîche
2 tl scherpe mosterd
zout en peper
75 gr belegen kaas of andere zachte kaas in kleine blokjes

Voorbereiden: (circa 10 minuten)
Wanneer je de ingrediënten niet voorgesneden hebt gekocht, moet je dit zelf nog doen. Was de bladeren van de kool, snij de dikke nerven uit het blad. Rol de bladeren strak op en snij vervolgens de kool in heel dunne reepjes.
Snij de spek in kleine blokjes.
Snij enkele plakken kaas en snij die vervolgens in kleine blokjes.
Was en schil de aardappelen en snij ze in stukken.
Schil de ui en snipper hem fijn.
Snij de zaadlijsten uit de paprika en snij hem in blokjes.
Pel de teentjes knoflook en snij ze in plakjes.

Bereiden: (circa 20 minuten)
Neem een hoge pan en leg hierin de aardappelen met de plakjes knoflook onderin. Leg hierop de gewassen en gesneden kool. Voeg water en zout toe tot de kool net onder staat en breng aan de kook. Laat dit 15 minuten koken.

In een wok of koekenpan bak je ondertussen in weinig boter de spekblokjes op zacht vuur uit. Wanneer deze na ongeveer 5 minuten wat knapperig gaan worden voeg je de ui en de paprika toe. Onder af en toe omscheppen bak je dit mengsel tot de uitjes beginnen te bruinen.

Als de aardappelen en de kool lang genoeg hebben gekookt giet je voorzichtig het water af. Gebruik een stamppot stamper om de aardappelen te prakken. Giet het scheutje melk erbij en voeg ook de crème fraîche toe. Roer de stamppot tot een smeuïg geheel. Voeg nu ook de gebakken uitjes, paprika en spek toe en roer het goed door.
Breng op smaak met de mosterd, het zout en de peper. Voeg tot slot de blokjes kaas toe. Roer deze even kort door zodat ze in de stamppot zullen smelten.

Deze stamppot is lekker met een balletje gehakt, een saucijs of -als je die hebt- een rookworst.

Bewaar deze pin op Pinterest.

2 comments

  1. Dankuwel voor dit recept! Creme fraiche heb ik hier in Brazilië nog nooit gevonden, maar daar valt wel een mouw aan te passen.

    • Ha Jos. Je kunt de crème fraîche vervangen door (kook)room of boter. Het maakt de stamppot een beetje smeuïger. Geniet ervan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.