Gele Savooiekool met gehaktballetjes

In een traditionele schotel uit Caldas da Rainha in de vorm van een Savooiekoolblad het bovengenoemde gerecht.

Savooiekool heet hier in Portugal Couve Lombarda, Lombardije is een regio in het noorden van Italië in een gebied dat vroeger Savoye heette. We hebben het dus over dezelfde kool, maar er zijn wel twee soorten, de gele en de groene variant. De groene variant met de karakteristieke losse donkergroene gebobbelde bladeren en de gele variant die een veel dichtere krop heeft en, zoals de naam al zegt, veel lichter van kleur is. De smaak is ongeveer gelijk. Voor beide varianten geldt dat je ze niet te lang moet koken. Doorgekookte kool heeft een akelige geur en is minder goed verteerbaar dan kort gekookte of gewokte kool. Om deze reden snijden we de kool ook in hele dunne reepjes zodat ze snel gaar is.

Ingrediënten:
300 gr rundergehakt
2 tl gehaktkruiden
½ tl sambal
½ tl mosterd
½ tl paprikasaus (pimentão) (optioneel)
handje paneermeel of tarwezemelen

300 gr Savooiekool
½ ui
2 teentjes knoflook
blaadje laurier
350 gr tomato frito

Boter en olie om in te bakken.

Bereiden: (circa 30 minuten)
Maak van het gehakt met de kruiden, sambal, mosterd, paprikasaus en paneermeel of zemelen gehaktballetjes ter grootte van een walnoot.

Snij de ui en de knoflook fijn. Snij de kool in heel dunne reepjes of rasp ze op een mandoline. Was de kool goed en schud het overtollige water eraf.

Smelt in een wok of hapjespan wat boter met een scheutje olie en bak hierin de gehaktballetjes mooi bruin. Neem de balletjes even uit de pan en bewaar ze voor later. Bak ik het overgebleven vet de ui en knoflook met het laurierblad tot de ui glazig is. Voeg de tomato frito toe en als dit kookt ook de gehaktballetjes. Laat dit ongeveer 10 minuten sudderen op een laag vuurtje. Voeg tot slot de koolreepjes toe en stoof deze in een paar minuten gaar.

Lekker met (bloemkool)rijst.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.