Griesmeelpap

Twee schaaltjes griesmeelpap met een klontje goudgele roomboter en een flesje Golden Syrup ernaast.

Op zondagmorgen genieten we vaak van een beetje bijzonder ontbijtje. Soms een croissantje, soms eitje en nu een bordje ouderwetse pap, van griesmeel.

Griesmeel is gemaakt van tarwe, althans dat geldt voor de griesmeel die ik in huis heb, er bestaat ook griesmeel van bijvoorbeeld spelt of rijst. Wanneer tarwe wordt vermalen tot bloem worden de zemelen en de korrelige zwaardere gedeelten van de tarwekorrels, de gries, eruit gezeefd. Deze gries wordt daarna nog gepolijst en is klaar voor gebruik.

Vandaag een papje zoals uit het kookboek van oma, maar dan met Lyle’s Golden Syrup met maple smaak. Natuurlijk kun je er ook andere stroop voor gebruiken, maar deze had ik toevallig in huis.

Ingrediënten:
400 ml melk
40 gram griesmeel (sêmola de trigo)
20 gram kristalsuiker
snufje zout
stukje citroenschil
½ tl amandelextract
10 gr boter
stroop

Bijna gaar en gaar

Bereiden: (circa 10 minuten)
Zet de melk op met de citroenschil en breng dit aan de kook. Meng de griesmeel met de suiker en het zout. Als de melk kookt neem dan de citroenschil uit de melk en voeg het griesmeelmengsel toe. Laat ongeveer 3 minuten zachtjes doorkoken tot de pap de juiste dikte heeft. De pap borrelt dan met mooie bellen (zie afbeelding).

Voeg nu, van het vuur af, het amandelextract toe en roer goed door. Schenk de pap in twee schaaltjes en serveer met een klontje boter in het midden. Je kunt er nu stroop bij serveren, maar de pap is ook heerlijk met honing of kaneelsuiker.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.