Romige Aspergesoep (van schillen)

3 Koppen aspergesoep, een met ham, een met gerookte zalm en een met peterselie.

Blanke asperges zijn zo lekker, daar wil je niets van weggooien. Ik gebruiken de schillen en ‘kontjes’ zowel als het kookwater van de asperges om er een heerlijke soep van te maken. Zo heb je dubbel plezier van deze heerlijke speciale groente. Voor de soep heb ik een basisrecept gemaakt, vervolgens kun je daar telkens een andere draai aan geven. Serveer de soep met bijvoorbeeld gerookte zalm, stukjes beenham, alleen wat peterselie of stukjes hardgekookt ei, maar ook lekker met Hollandse garnaaltjes, surimi, uitgebakken spekreepjes of kleine blokjes rookworst.

Ingrediënten:
schillen en kontjes van 800 gr asperges
1 l kookwater van de asperges (zie dit recept)
1 pot geschilde witte asperges
50 gr boter
60 gr bloem
flinke scheut kookroom
2 groentebouillonblokjes of 2 el groentebouillonpoeder

Bereiden: (ongeveer een uur + nachtje trekken)
Kook de schillen en kontjes van de asperges gedurende 40 minuten in het overgebleven kookwater nadat je er de asperges uit hebt gehaald. Draai na 40 minuten het vuur uit en laat dit een nachtje staan.

De volgende dag:
Gebruik een blender of staafmixer om de schillen en kontjes helemaal fijn te malen. Schenk de aspergebouillon door een fijne zeef om alle harde stukjes eruit te zeven.

Smelt de boter in een soeppan met dikke bodem. Gooi er ineens de bloem bij en roer goed door. Laat een paar minuten garen en blus dan af met een scheut van de aspergebouillon. Goed roeren om klontjes te voorkomen. Voeg steeds een beetje meer bouillon toe tot alle aspergebouillon is gebonden. Breng op smaak met de groentebouillonblokjes of de groentebouillonpoeder.
Snij de asperges uit pot in kleine stukjes en voeg deze aan de soep toe. Breng de soep aan de kook, maar laat hem niet te lang doorkoken omdat de asperges uit pot dan uit elkaar vallen. Voeg een scheutje room toe.

Serveer de soep met bijvoorbeeld wat gerookte zalm of stukjes beenham of gewoon een toefje peterselie.

Bewaar deze pin op Pinterest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.